نمودار لحظه ای دامیننس بیت کوین
[ux_html]
[/ux_html]
سرمایهگذاران و تحلیلگران برای تشخیص وضعیت بازار ارز دیجیتال از شاخصهای مختلفی استفاده میکنند. یکی از این معیارها، شاخص دامیننس بیت کوین (Bitcoin Dominance) است که اطلاعات خوبی از ارزش بازار بیت کوین و ارزش کل بازار ارز دیجیتال را در اختیار ما قرار میدهد. اما دامیننس بیت کوین دقيقا چیست و از کجا میتوان آن را مشاهده کرد. در این مقاله، دامیننس بیت کوین را بررسی میکنیم و به سوالات مختلف درمورد این شاخص پاسخ میدهد.
دامیننس بیت کوین چیست؟
سلطه بیت کوین یا دامیننس بیت کوین شاخصی است که نسبت ارزش بازار بیت کوین به ارزش کل بازار ارزهای دیجیتال را نشان میدهد. به زبان ساده، این معیار نشان میدهد که سهم بیت کوین از ارزش کل بازار کریپتو چقدر است. دامیننس بیت کوین بهصورت درصد بیان میشود. بنابراین، وقتی میگوییم دامیننس بیت کوین به ۵۰ درصد رسیده است، یعنی ۵۰ درصد از ارزش کل بازار ارز دیجیتال به بیت کوین و ۵۰ درصد دیگر به سایر ارزهای دیجیتال اختصاص دارد. برای مشاهده نمودار دامیننس بیت کوین می توانید علامت اختصاری دامیننس بیت کوین که BTC.D هست را در تریدینگ ویو سرچ کنید و نمودار لحظه ای دامیننس بیت کوین را مشاهده کنید.
زمانی که دامیننس بیت کوین کاهش مییابد، به این معنی است که سرمایهگذاری در آلت کوینها افزایش یافته است. برعکس، زمانی که دامیننس بیت کوین افزایش مییابد، به این معنی است که سرمایهگذاری در آلت کوینها کاهش یافته و افراد به سرمایهگذاری در بیت کوین روی آوردهاند. بهعقیده بسیاری از کارشناسان، زمانی که دامیننس بیت کوین به زیر محدوده ۴۰ درصد میرسد، آلت کوینها بهطور چشمگیری رشد میکنند. به این پدیده آلت سیزن یا فصل رشد آلت کوینها میگوییم.
البته دامیننس بیت کوین به تنهایی نمیتواند معیاری برای تشخیص روند بازار باشد؛ چون بازار ارز دیجیتال یک اکوسیستم پیچیده است و عوامل مختلفی در آن دخیل هستند. عواملی مثل احساسات سرمایهگذاران، رویدادهای مهم و قانونگذاریها بر ارزش کل بازار ارز دیجیتال اثر میگذارند و میتوانند باعث نوسان دامیننس بیت کوین شوند. میتوانید از شاخص دامیننس بیت کوین به عنوان یک ابزار کمکی در کنار تحلیلهای تکنیکال و فاندامنتال خود استفاده کنید.
نمودار دامیننس بیت کوین را از کجا ببینیم؟
وبسایتهای مختلفی وجود دارند که نمودار دامیننس بیت کوین را در بازههای زمانی مختلف و با جزییات کامل نشان میدهند. در ادامه چند مورد از وبسایتهای معروف را معرفی میکنیم که در آنها میتوانید شاخص دامیننس بیت کوین را ببینید.
معروفترین وبسایت برای پاسخ به سوال “دامیننس بیت کوین را از کجا ببینیم” و مشاهده نمودار دامیننس بیت کوین، وبسایت تریدینگ ویو (Tradingview) است. با مراجعه به این لینک میتوانید نمودار دامیننس بیت کوین را به صورت لحظهای مشاهده کنید. همچنین میتوانید بازه زمانی نمودار را به روزانه، هفتگی، ماهانه، ۶ ماهه، ۱ ساله، ۵ ساله و از ابتدا تاکنون تغییر دهید.
سایت کوین مارکت کپ (Coinmarketcap) دومین منبع معتبر برای مشاهده نمودار دامیننس بیت کوین است. نمودار دامیننس بیت کوین سایت کوین مارکت کپ را میتوانید از این لینک مشاهده کنید. در نمودار این سایت میتوانید علاوه بر بیت کوین، ارزهای دیجیتال دیگر مثل اتریوم، سولانا، بایننس کوین و ریپل را نیز انتخاب کرده و دامیننس آنها را با هم مقایسه کنید.
علاوه بر دو سایت بالا، برای مشاهده دامیننس بیت کوین میتوانید از منابع زیر نیز استفاده کنید:
آیا میتوان شاخص دامیننس بیت کوین را ترید کرد؟
در حال حاضر، معامله شاخص دامیننس بیت کوین فقط در صرافی بایننس ممکن است. شاخص دامیننس بیت کوین با نام BTCDOMUSDT در بخش فیوچرز صرافی بایننس لیست شده است و میتوان آن را معامله کرد.
ارتباط مارکت کپ و دامیننس بیت کوین چیست؟
مارکت کپ (Market Cap) یعنی ارزش بازار یک ارز دیجیتال. به عبارت دیگر، مارکت کپ وسعت بازار یک ارز دیجیتال و حجم پول سرمایهگذاری شده در آن را نشان میدهد. همانطور که بالاتر به آن اشاره شد، دامیننس بیت کوین یعنی نسبت ارزش بازار بیت کوین به ارزش کل بازار ارز دیجیتال. شاخص دامیننس بیت کوین نشان میدهد که مارکت کپ بیت کوین در مقایسه با مارکت کپ ارزهای دیجیتال دیگر چقدر است و بیت کوین چه سهمی از حجم کل سرمایه موجود در بازار ارز دیجیتال را به خود اختصاص داده است. برای درک بهتری مفاهیم بازار ارز های دیجیتال حتما به دوره ارز دیجیتال مراجعه کنید.
لزوم توجه به دامیننس بیت کوین در هنگام سرمایهگذاری
به کمک دامیننس بیت کوین تا حدی میتوانیم احساسات سرمایهگذاران و وضعیت فعلی بازار را تشخیص دهیم. تغییرات شاخص سلطه بیت کوین بر قیمت آلت کوینها اثر دارد. از شاخص دامیننس بیت کوین میتوان فهمید که سرمایهگذاران بیت کوین را بیشتر ترجیح میدهند یا سرمایهگذاری در آلت کوینها را.
همانطور که در تعریف دامیننس بیت کوین اشاره کردیم، رشد دامیننس بیت کوین به این معنی است که تقاضا برای سرمایهگذاری در بیت کوین بیشتر است. بر عکس، معمولا زمانی که دامیننس بیت کوین کاهش مییابد یا ثابت است، فرصت برای رشد آلت کوینها فراهم میشود و نشاندهنده این است که افراد به سرمایهگذاری در آلت کوینها روی آوردهاند.
معمولا در بازارهای نزولی، سرمایهگذاران بیت کوین را بهعنوان یک سرمایهگذاری امن و ذخیره ارزش میبینند و تمایل کمتری به سرمایهگذاری در آلت کوینها دارند. این باعث میشود که دامیننس بیت کوین رشد کند. زمانی که ریسکپذیری سرمایهگذاران بیشتر شود و افراد تمایل بیشتری به سرمایهگذاری در آلت کوینها داشته باشند، دامیننس بیت کوین کاهش مییابد و آلت کوینها شروع به رشد میکنند. کاهش دامیننس بیت کوین به زیر محدوده ۴۰ درصد، یکی از معیارهای تشخیص آلت سیزن است.
برای درک وضعیت بازار و تشخیص فرصتهای مناسب سرمایهگذاری باید دامیننس بیت کوین را همراه با معیارهای مختلف مثل قیمت بیت کوین، دامیننس و قیمت آلت کوینها و موجودی تتر بررسی کنیم. در ادامه، حالتهای مختلف دامیننس بیت کوین را بررسی میکنیم که میتواند در تشخیص روند بازار به شما کمک کند:
(توجه کنید که حالتهای زیر قطعی نیست و نباید بهعنوان یک قانون کلی در نظر گرفته شود.)
دامیننس بیت کوین ثابت است
- اگر دامیننس بیت کوین ثابت و قیمت بیت کوین صعودی باشد، به احتمال زیاد حرکت آلت کوینها نیز صعودی خواهد بود.
- اگر دامیننس بیت کوین ثابت و قیمت بیت کوین نزولی باشد، حرکت آلت کوینها نیز نزولی خواهد بود.
- اگر دامیننس بیت کوین ثابت و قیمت بیت کوین نیز ثابت باشد، قیمت آلت کوینها نیز ثابت خواهد ماند.
دامیننس بیت کوین صعودی است
- اگر دامیننس بیت کوین صعودی و قیمت بیت کوین نیز صعودی باشد، معمولا قیمت آلت کوینها ثابت میماند.
- اگر دامیننس بیت کوین صعودی و قیمت بیت کوین نزولی باشد، قیمت آلت کوینها با شدت زیادی کاهش مییابد.
- اگر دامیننس بیت کوین صعودی و قیمت بیت کوین ثابت باشد، حرکت آلت کوینها نزولی خواهد بود.
دامیننس بیت کوین نزولی است
- اگر دامیننس بیت کوین نزولی و قیمت بیت کوین صعودی باشد، حرکت آلت کوینها با شدت زیادی صعودی خواهد بود.
- اگر دامیننس بیت کوین نزولی و قیمت بیت کوین نیز نزولی باشد، معمولا قیمت آلت کوینها ثابت میماند.
- اگر دامیننس بیت کوین نزولی و قیمت بیت کوین ثابت باشد، روند آلت کوینها صعودی است.
به طور خلاصه، توجه به دامیننس بیت کوین در هنگام سرمایهگذاری از این لحاظ مهم است که به کمک این شاخص میتوانیم بفهمیم تمایل به سرمایهگذاری در بیت کوین بیشتر است یا آلت کوینها.
رابطه دامیننس بیت کوین و تتر
دامیننس بیت کوین و دامیننس تتر همواره ارتباط مستقیمی با یکدیگر ندارند. دامیننس بیت کوین نشان دهنده میزان سلطه بیت کوین به بازار ارز های دیجیتال است درحالی که دامیننس تتر نشان دهنده میزان پول موجود در کل بازار ارز های دیجیتال است.
آیا ارزهای دیجیتال دیگر هم دامیننس دارند؟
پاسخ کوتاه این است که بله، ارزهای دیجیتال دیگر نیز دامیننس دارند. همانند دامیننس بیت کوین، دامیننس ارزهای دیجیتال دیگر نیز نسبت ارزش بازار آن ارز دیجیتال به ارزش کل بازار کریپتو را نشان میدهد. دامیننس بیت کوین معمولا با دامیننس جمعی کل آلت کوینها مقایسه میشود و دامیننس آلت کوینها بهصورت جداگانه مورد بررسی قرار نمیگیرند. در نمودار دامیننس کوین مارکت کپ نیز میتوانید دامیننس ارزهای دیجیتال برتر و معروف را ببینید و باهم مقایسه کنید. در وبسایت تریدینگ ویو شاخصی به نام Others.D وجود دارد که ارزش کل بازار کریپتو بهجز ۱۰ ارز دیجیتال برتر را نشان میدهد.
با این حال، اگر میخواهید دامیننس یک ارز دیجیتال خاص را بررسی کنید، بهترین منبع همان سایت تریدینگ ویو است. برای اینکه شاخص دامیننس یک ارز دیجیتال را در تریدینگ ویو پیدا کنید، نام اختصار کوین را در قسمت جستجو وارد کرده و به آن .D اضافه کنید. یعنی اگر میخواهید شاخص دامیننس سولانا را ببینید، در سایت عبارت SOL.D را جستجو کرده و شاخصی را که در توضیحات آن Market Cap…Dominance نوشته شده است، انتخاب کنید.
در ادامه، دامیننس چند ارز دیجیتال مهم را معرفی میکنیم که بررسی شاخص آنها بهاندازه دامیننس بیت کوین مهم است.
دامیننس تتر
دامیننس تتر (USDT) یکی دیگر از شاخصهای مهم است که باید بررسی کنید. دامیننس تتر با دامیننس بیت کوین رابطه غیرمستقیم دارد. زمانی که بازار صعودی و دامیننس بیت کوین در حال رشد است، سرمایهگذاران تمایل دارند تتر و ارز فیات (مثل دلار و یورو) خود را به بیت کوین تبدیل کنند. در نتیجه، دامیننس بیت کوین افزایش یافته و دامیننس تتر کاهش مییابد. زمانی که بازار نزولی است، سرمایهگذاران برای جلوگیری از ضرر بیشتر بیت کوینهای خود را به تتر و استیبل کوینهای دیگر تبدیل میکنند تا سرمایه آنها حفظ شود. در این شرایط، دامیننس تتر در مقایسه با دامیننس بیت کوین افزایش مییابد. بنابراین، تحلیل و بررسی دامیننس تتر به شما کمک میکند که درک واضحی از وضعیت بازار و روند پیش روی آن داشته باشید. دامیننس تتر را میتوانید از این لینک در سایت تریدینگ ویو مشاهده کنید.
دامیننس اتریوم
شاخص دامیننس اتریوم (ETH)، نسبت مارکت کپ اتریوم به ارزش کل بازار ارز دیجیتال را نشان میدهد. اتریوم دومین ارز دیجیتال برتر و محبوبترین کوین بعد از بیت کوین است. به همین دلیل، دامیننس اتریوم نیز یکی از شاخصهای مهم بازار است. دامیننس اتریوم معمولا با دامیننس بیت کوین مقایسه میشود و این دو شاخص تقریبا رابطه عکس دارند؛ چون اتریوم بزرگترین آلت کوین است و رشد سایر آلت کوینها معمولا به دنبال رشد اتریوم اتفاق میافتد. طرفداران اتریوم معتقدند که روزی ارزش بازار اتریوم از ارزش بازار بیت کوین فراتر خواهد رفت و اتریوم سلطه بازار ارز دیجیتال را به دست خواهد گرفت. به این پدیده فلیپنینگ (Flippening) گفته میشود که به معنی دگرگونی جایگاه اتریوم و بیت کوین است. برای مشاهده دامیننس اتریوم در سایت تریدینگ ویو، از این لینک استفاده کنید.
جمعبندی
دامیننس بیت کوین شاخصی است که ارزش بازار بیت کوین را با ارزش کل بازار ارز دیجیتال مقایسه میکند. این شاخص بهصورت درصد بیان میشود و بهترین منابع برای مشاهده آن، سایتهای تریدینگ ویو و کوین مارکت کپ هستند. شاخص دامیننس بیت کوین را میتوان در صرافی بیت کوین ترید کرد. در مطلب فوق، شاخص دامیننس بیت کوین را از جنبههای مختلف بررسی کردیم. امیدواریم که اطلاعات این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد.
با توجه به دامیننس بیت کوین بنظر شما الان زمان مناسبی برای خرید آلت کوین ها هست؟
معمولا بعد در مواقعی که دامیننس ریزشی باشه، و بیت کوین هم به رنج زدن ادامه بده، زمان مناسبی برای ورود به آلت کوین ها هست.