آموزش ارز دیجیتال, وبلاگ

تفاوت کوین و توکن در چیست؟

به‌احتمال زیاد تاکنون متوجه شده‌اید که به برخی از انواع ارزهای دیجیتال کوین و به برخی دیگر توکن گفته می‌شود. بسیاری از کاربران تفاوت کوین و توکن را نمی‌دانند و به‌ اشتباه این دو اصطلاح را به‌جای همدیگر و یا برای تمام ارزهای دیجیتال به کار می‌برند. توکن و کوین دو نوع ارز دیجیتال هستند که اصلی‌ترین تفاوت آن‌ها در داشتن یا نداشتن یک شبکه بلاکچینی اختصاصی و مستقل است. اگر شما هم جزو افرادی هستید که تفاوت کوین و توکن را نمی‌دانید، در این مقاله از آکادمی گرانمایه با ما همراه باشید تا به سوالات شما درباره تفاوت‌ها و شباهت‌های کوین و توکن پاسخ دهیم.

کوین چیست؟

به زبان ساده کوین نوعی ارز دیجیتال است که بلاکچین اختصاصی خود را دارد و عمدتا به‌عنوان یک سیستم پولی مورد استفاده قرار می‌گیرد. برای مثال بیت کوین و اتریوم نوعی کوین هستند. از آنجایی که کوین‌ها خودشان شبکه اختصاصی دارند، به بلاکچین‌های دیگر متکی نیستند و بر بستر شبکه‌های دیگر راه‌اندازی نمی‌شوند.

توکن چیست؟

برخلاف کوین‌ها، توکن نوعی ارز دیجیتال است که بلاکچین اختصاصی ندارد و بر بستر بلاکچین‌های دیگر راه‌اندازی می‌شود. برای مثال آربیتروم (ARB) یک توکن است که بر بستر شبکه اتریوم راه‌اندازی شده است و بلاکچین اختصاصی ندارد. توکن‌ها بسته به کاربردشان انواع مختلفی دارند که در بخش‌های بعدی مقاله به معرفی و توضیح آن‌ها خواهیم پرداخت.

تفاوت کوین و توکن در چیست؟

همانطور که در تعریف کوین و توکن اشاره شد،‌ مهم‌ترین تفاوت کوین و توکن این است که کوین بلاکچین اختصاصی دارد؛ اما توکن بلاکچین مستقل ندارد و بر بستر شبکه‌های دیگر راه‌اندازی می‌شود. تفاوت دیگر کوین و توکن در طراحی و ساخت آن‌هاست. ساخت توکن ساده است و به زمان زیادی نیاز ندارد؛ اما ساخت کوین سخت‌تر بوده و معمولا زمان‌بر است.

کوین‌ها معمولا با روش استخراج یا ماینینگ به دست می‌آیند؛ اما توکن‌ها با روش‌های غیر از استخراج مثل عرضه اولیه توزیع می‌شوند. ساختار و فناوری کوین‌ها معمولا از صفر طراحی و ساخته می‌شود؛ اما توکن‌ها از تکنولوژی و زیرساخت پروژه‌های دیگر استفاده می‌کنند. کوین‌ها معمولا برای معامله، انتقال پول و ذخیره ارزش استفاده می‌شوند؛ اما توکن‌ها اکثرا کاربردهای خاصی دارند؛ مثلا توکن‌ها در زمینه‌هایی مانند حاکمیت و امنیت به کار می‌روند.

شباهت‌های کوین و توکن در چیست؟

در شباهت کوین و توکن می‌توان به این مورد اشاره کرد که هردو ارز دیجیتال هستند. هم کوین و هم توکن از فناوری بلاکچین استفاده می‌کنند. معمولا هر دو نوع ارز دیجیتال را می‌توان در صرافی‌های مختلف معامله کرد و یا به عنوان ذخیره ارزش در کیف پول‌ها نگهداری کرد.

تفاوت کیف پول کوین و توکن در چیست؟

مهم‌ترین تفاوت بین کیف پول کوین و کیف پول توکن در این است که برای نگهداری کوین به یک کیف پول اختصاصی نیاز داریم. کیف پول کوین‌ آدرس اختصاصی خود را دارد و نمی‌توان از این آدرس برای انتقال کوین‌های دیگر استفاده کرد؛ اما توکن‌ها معمولا کیف پول اختصاصی ندارند و می‌توان آن‌ها را در کیف پول‌های بلاکچینی که بر بستر آن راه‌اندازی شده‌اند، نگهداری کرد.

برای مثال نمی‌توان اتریوم را در کیف پول بیت کوین نگهداری کرد و برعکس؛ چون هر کدام بلاکچین اختصاصی خود را دارند. در صورتی که می‌توان اکثر توکن‌های مبتنی بر شبکه اتریوم را در کیف پول‌هایی که از این شبکه پشتیبانی می‌کنند، نگهداری کرد.

آشنایی با انواع معروف‌ توکن‌ها و کاربرد آن‌ها

همانطور که در تعریف توکن‌ها به آن اشاره کردیم،‌ توکن‌ها انواع خاصی دارند که کاربرد آن‌ها با هم متفاوت است. معمولا توکن‌ها را بر اساس کاربرد آن‌ها دسته‌بندی می‌کنیم. در ادامه با تعدادی از انواع معروف توکن‌‌ها و کاربردهای آن‌ها آشنا می‌شویم.

توکن‌های حاکمیتی

توکن حاکمیتی (Governance Token) نوعی توکن است که حق مشارکت در حاکمیت یک پروژه را به کاربران می‌دهد. در واقع هولدرها یا دارندگان توکن‌های حاکمیتی می‌توانند به پیشنهادات جدید رای دهند و در تصمیم‌گیری‌های مربوط به حاکمیت پروژه مشارکت داشته باشند. برای مثال هولدرهای توکن میکر (MKR) می‌توانند به تغییرات جدید در پروتکل وام دهی میکر رای دهند.

توکن‌های معاملاتی

توکن‌های معاملاتی (Transaction Token) نوعی دیگر از توکن‌ها هستند که همانند ارزهای فیات یا پول سنتی، با هدف معامله و برای خرید و فروش استفاده می‌شوند.

توکن‌های امنیتی

توکن امنیتی (Security Token) همانند سهام یک شرکت یا پروژه است و با هدف کسب اعتماد سرمایه گذاران ساخته می‌شوند. معمولا ارزش این توکن‌ها به یک دارایی خارجی وابسته است. به توکن‌های امنیتی، توکن اوراق بهادار نیز گفته می‌شود. توکن‌های امنیتی معمولا تابع قوانین فدرال هستند و در صورت نقض مقررات جریمه می‌شوند.

توکن‌های کاربردی

توکن کاربردی (Utility Token) توکنی است که برای پرداخت هزینه خدمات یا کارمزد سرویس‌های یک پروژه استفاده می‌شود. مثلا توکن فایل کوین (FIL) یک توکن کاربردی است که هزینه استفاده از خدمات ذخیره‌سازی در شبکه فایل کوین به وسیله آن پرداخت می‌شود.

جمع‌بندی

در دنیای ارز دیجیتال، کوین و توکن یک تفاوت اصلی و مهم دارند: کوین یک ارز دیجیتال است که برای خود یک بلاکچین اختصاصی و مستقل دارد؛ اما توکن بلاکچین اختصاصی ندارد و از  بلاکچین‌های دیگر استفاده می‌کند. کوین‌ها معمولا نوعی سیستم پولی هستند و برای ذخیره ارزش، معامله و انتقال پول مورد استفاده قرار می‌گیرند. توکن‌ها انواع مختلفی دارند که هر کدام از آن‌ها در زمینه‌های خاصی استفاده می‌شوند. از جمله مهم‌ترین نوع توکن‌ها می‌توان به توکن‌های حاکمیتی، توکن‌های معاملاتی، توکن‌های امنیتی و توکن‌های کاربردی اشاره کرد. در این مطلب، درباره تفاوت کوین و توکن، تفاوت کیف پول‌های آن‌ها و انواع توکن‌ها و کاربردهای آن‌ها صحبت کردیم.

author-avatar

درباره فرزین توفیق

چند سال پیش به‌طور جالبی در فضای ارز دیجیتال قدم گذاشتم. فناوری پیشرفته، شفافیت، بی‌واسطه و غیرمتمرکز بودن بلاکچین، علاقه من را به خودش جلب کرد و برای همیشه در این دنیای جذاب ماندگار شدم. یاد گرفتن و آموزش دادن را دوست دارم و هنر همیشه جایگاه ویژه‌ای در زندگی‌ام دارد. نوشتن و منتقل کردن اطلاعات، باعث می‌شود که حس کنم نقش مفیدی در این دنیا دارم و اثری از خود بر جای می‌گذارم که شاید برای یک نفر هم که شده، چراغ راه باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *