وبلاگ

تفاوت تتر TRC20 و ERC20؛ استفاده از کدام به صرفه تر است؟

اگر به‌تازگی وارد دنیای ارز دیجیتال شده‌اید و یا مدتی است که در بازار فعال هستید، حتما نام ارز دیجیتال USDT یا تتر را شنیده‌اید. با این حال شاید برایتان سوال باشد که چرا تترهای مختلف مثل Erc20 و Trc20 وجود دارند و تفاوت این تترها در چیست. در این مقاله تفاوت تتر Erc20 و تتر Trc20 را بررسی می‌کنیم و توضیح می‌دهیم که این دو نوع USDT چه تفاوت‌هایی دارند و کدام تتر بهتر است.

تتر چيست؟

تتر (Tether) یا USDT یک استیبل کوین یا ارز دیجیتال باثبات است. استیبل کوین نوعی ارز دیجیتال است که قیمت آن همیشه ثابت و به یک دارایی واقعی وابسته است. قیمت تتر نیز به دلار آمریکا وابسته است و همیشه برابر با یک دلار است؛ یعنی ارزش تتر به‌گونه‌ای تنظیم شده است که به‌صورت ۱:۱ با دلار آمریکا (USD) برابر باشد. به این وابستگی قیمت پگ (Peg) می‌گوییم. بنابراین، قیمت تتر به دلار آمریکا پگ شده است و همیشه برابر با ۱ دلار است. البته تحت شرایط خاصی ممکن است این تناسب قیمت به هم بخورد. در این صورت می‌گوییم که استیبل کوین دی‌پگ (DePeg) شده و وابستگی قیمت خود را از دست داده است.

استیبل کوین USDT در سال ۲۰۱۴ توسط شرکت تتر (Tether) راه‌اندازی شد و در ابتدا رییل کوین (Realcoin) نام داشت؛ اما چند ماه پس از راه‌اندازی، نام آن به USDT یا تتر تغییر کرد. پشتوانه استیبل کوین تتر، دلار آمریکا است. طبق گفته‌های شرکت تتر، در ذخایر این شرکت به‌اندازه تترهای صادرشده دلار آمریکا وجود دارد.

استیبل کوین‌ها عمدتا برای مدیریت سرمایه و کنترل نوسانات بازار استفاده می‌شوند. در بازارهای نزولی یا خرسی، معمولا سرمایه‌گذاران تمایل دارند که ارزهای دیجیتال خود را به ارزهای فیات (مثل دلار) تبدیل کنند تا ارزش سرمایه آن‌ها حفظ شود و ضرر بیشتری را متحمل نشوند. استیبل کوین USDT که می‌توان گفت نوعی نسخه دیجیتال دلار آمریکا است، با همین هدف ساخته شد. تتر راه‌اندازی شد تا سرمایه‌گذاران به‌راحتی بتوانند ارزهای دیجیتال خود را به تتر تبدیل کنند و ارزهای دیجیتال موردنظر خود را با تتر خریداری کنند.

صرافی بیتفینکس اولین صرافی ارز دیجیتال بود که در سال ۲۰۱۵ تتر را لیست کرد. در حال حاضر، ارزش بازار تتر بیش از ۹۶ میلیارد دلار است و این استیبل کوین در جایگاه سوم رتبه‌بندی ارزهای دیجیتال از نظر ارزش بازار قرار دارد.

تتر بر بستر شبکه‌های مختلف

 

تتر بلاکچین اختصاصی ندارد و بر بستر شبکه‌های بلاکچینی دیگر صادر می‌شود. اولین بار، تتر توسط لایه امنی (Omni Layer) بر بستر بلاکچین بیت کوین راه‌اندازی شد که امروزه به‌دلیل سرعت کم و کارمزد بالا زیاد مورداستفاده قرار نمی‌گیرد. در حال حاضر، تتر بر روی شبکه‌های زیادی از جمله اتریوم، ترون، ایاس، سولانا، الگورند، بایننس اسمارت چین، پایگان، فانتوم و آربیتروم راه‌اندازی شده است. معروف‌ترین تترها، تتر شبکه اتریوم (ERC20) و تتر شبکه ترون (TRC20) هستند که در ادامه مقاله به تعریف هر دو تتر و بررسی مزیت‌ها و تفاوت‌های‌ آن‌ها می‌پردازیم؛ اما قبل از بررسی این دو تتر، بهتر است مفهوم ERC20 و TRC20 را درک کنیم.

 

استاندارد ERC20 و TRC20 چیست؟

به‌زبان ساده، استانداردهای توکن‌سازی (ERC20 و TRC20) چهارچوب ساخت توکن در بلاکچین‌ها هستند. استانداردها قوانین ساخت توکن در یک شبکه را تعیین می‌کنند. هر شبکه بلاکچینی از یک پروتکل توکن‌سازی خاصی استفاده می‌کند.

استاندارد ERC20

استاندارد ERC20، مخصوص شبکه اتریوم است. هر توکنی که بر بستر شبکه اتریوم ساخته شود از استاندارد ERC20 پیروی می‌کند و ویژگی‌های شبکه اتریوم را دارد؛ برای مثال، توکن‌های مبتنی بر استاندارد ERC20 اکثرا کارمزد بسیار بالایی دارند. از آنجایی که شبکه اتریوم یک شبکه شناخته‌شده و بسیار معروف است، توکن‌های ERC20 در بسیاری از کیف پول‌ها و صرافی‌های ارز دیجیتال وجود دارند و به‌راحتی می‌توان آن‌ها را معامله کرد و به کیف پول‌ها یا صرافی‌های دیگر انتقال داد.

استاندارد TRC20

استاندارد TRC20، پروتکل توکن‌سازی شبکه ترون است. بسیاری از توکن‌های جدید بر بستر شبکه ترون، با پروتکل TRC20 و بر اساس این استاندارد ساخته می‌شوند و ویژگی‌های شبکه ترون را دارند؛ برای مثال، توکن‌های TRC20 در مقایسه با توکن‌های شبکه اتریوم سرعت بیشتر و کارمزد بسیار کمتری دارند. شبکه ترون به‌اندازه شبکه اتریوم شناخته‌شده نیست و به‌همین دلیل ممکن است توکن‌های TRC20 در برخی از صرافی‌ها و کیف پول‌ها وجود نداشته باشد. با این حال، به‌دلیل سرعت بالا و کارمزد پایین شبکه ترون، بسیاری از کاربران استفاده از استاندارد TRC20 را به ERC20 ترجیح می‌دهند.

تتر ERC20 چيست؟

تتر ERC20، تتری است که بر بستر شبکه اتریوم راه‌اندازی شده است. استاندارد توکن‌سازی در شبکه اتریوم، استاندارد ERC20 است؛ به‌همین دلیل، به تتری که بر بستر اتریوم راه‌اندازی شده است، تتر ERC20 می‌گویند. 

تتر ERC20 یکی از پراستفاده‌ترین ارزهای دیجیتال است که در سال ۲۰۱۷ راه‌اندازی شد. از آنجایی که تتر ERC20 بر بستر شبکه اتریوم راه‌اندازی شده است، برای نگهداری آن باید از کیف پو‌ل‌هایی استفاده کنید که از این شبکه پشتیبانی می‌کنند؛ مثل کیف پول متامسک.

هنگام انتقال تتر ERC20 از صرافی به کیف پول یا برعکس، حتما باید در انتخاب شبکه تتر دقت کنید و نوع شبکه را روی ERC20 (اتریوم) قرار دهید. ضمنا تترها را باید به یک آدرس ERC20 ارسال کنید. اگر تترهای خود را به آدرس شبکه اشتباه منتقل کنید، تترهای شما از دست می‌رود و امکان بازیابی آن‌ها وجود نخواهد داشت.

 

تتر TRC20 چيست؟

 استاندارد توکن‌سازی TRC20، یکی از استانداردهای شبکه ترون است؛ بنابراین، تتر TRC20 تتری است که بر بستر شبکه ترون راه‌اندازی شده است. تتر TRC20 در سال ۲۰۲۰ راه‌اندازی شد و به‌واسطه سرعت بالا و کارمزد پایینی که دارد، بسیار محبوب شد و اکنون توسط بسیاری از سرمایه‌گذاران و تریدرهای ارز دیجیتال استفاده می‌شود.

برای نگهداری تتر TRC20 باید از کیف پول‌هایی استفاده کنید که از شبکه ترون پشتیبانی می‌کنند. برای انتقال تتر TRC20 نیز باید آن را به آدرس تتر شبکه ترون ارسال کنید.

تفاوت تتر TRC20 و ERC20 چيست؟

ERC20 TRC20
سبک آدرس شبکه با 0X شروع می شود با حرف T بزرگ شروع می شود
 شبکه اتریوم ترون
سرعت انتقال با توجه به شلوغی شبکه از چند دقیقه تا کمتر از یک ساعت زیاد (چند ثانیه تا چند دقیقه)
کامزد 30 تتر 2 تتر
امنیت زیاد متوسط
کاربرد انتقال مبالغ بالا مبالغ کم و انتقال سریع

همانطور که بالاتر اشاره شد، تتر ERC20 بر بستر شبکه اتریوم و تتر TRC20 بر بستر شبکه ترون است. این دو نوع USDT تفاوت‌هایی باهم دارند که در ادامه به بررسی آن‌ها می‌پردازیم.

یکی از تفاوت‌های تتر ERC20 با تتر TRC20، تفاوت کاراکترهای اول در آدرس آن‌ها است. آدرس تتر ERC20 با 0X و آدرس تتر TRC20 با T بزرگ شروع می‌شود.

تفاوت بعدی در سرعت این دو نوع تتر است. به‌طور کلی، تتر TRC20 سرعت بیشتری نسبت به تتر ERC20 دارد؛ چون سرعت تراکنش‌های شبکه ترون از سرعت تراکنش‌های شبکه اتریوم بیشتر است. تایید تراکنش تترERC20 چند دقیقه طول می‌کشد؛ اما تراکنش‌های تتر TRC20 تنها در چند ثانیه انجام می‌شوند. البته، سرعت تراکنش‌ها به میزان شلوغی شبکه و زمان انجام تراکنش نیز بستگی دارد.

کارمزد شبکه اتریوم نسبت به کارمزد شبکه ترون بسیار زیاد است؛ در نتیجه، تتر TRC20 کارمزد بسیار کمتری نسبت به تتر ERC20 دارد.  در حال حاضر، کارمزد تتر TRC20 بین ۱ تا ۲ دلار و کارمزد تتر ERC20 به‌طور میانگین حدود ۵ دلار است؛ اما کارمزد تتر ERC20 گاها تا ۳۰ دلار و بیشتر نیز می‌رسد. کارمزد تتر بسته به حجم و ترافیک شبکه تغییر می‌کند.

از لحاظ امنیت، تتر ERC20 نسبت به تتر TRC20 شناخته‌شده‌تر است و در نتیجه امنیت بیشتری دارد. می‌توان گفت که ERC20 از امنیت بسیار بالا و تتر TRC20 از امنیت متوسط برخوردار است. برای انتقال مبالغ بسیار زیاد، معمولا از شبکه اتریوم و تتر ERC20 استفاده می‌شوند. از طرف دیگر، بسیاری از سرمایه‌گذاران و معامله‌گران خرد تتر TRC20 را به تتر ERC20 ترجیح می‌دهند؛ چون سرعت تتر TRC20 در مقایسه با تتر ERC20 بیشتر است و کارمزد بسیار کمتری دارد.

مزيت‌های تتر ERC20

شبکه اتریوم یک پلتفرم برای توسعه برنامه‌های غیرمتمرکز (Dapps) است. یکی از مزیت‌های تتر ERC20 این است که از این تتر می‌توان در بسیاری از برنامه‌های بلاکچینی غیرمتمرکز و قراردادهای هوشمند استفاده کرد. تتر ERC20 در مقایسه با تتر Omni بیت کوین سرعت بسیار بیشتری دارد. کارمزد و هزینه انتقال تتر ERC20 نیز نسبت به تتر Omni کمتر است.

در سال‌های اخیر، استیبل کوین تتر بر بستر شبکه‌های زیادی راه‌اندازی شده است که نسبت به تتر ERC20 پرسرعت و بسیار مقرون‌به‌صرفه هستند. با این حال، به‌لطف اعتبار شبکه اتریوم، تتر ERC20 هنوز معروف‌ترین و پراستفاده‌ترین تتر است که توسط کاربران ارز دیجیتال استفاده می‌شود.

مزيت‌های تتر TRC20

شبکه ترون برای سرعت بالای تراکنش و کارمزد بسیار کم خود معروف است. به‌دلیل حجم و ترافیک بالای شبکه اتریوم و مشکلات مقیاس‌پذیری، کارمزد تتر ERC20 بسیار بالا بود و گاها در اوج شلوغی شبکه، به رقم‌های نجومی می‌رسید.

تتر TRC20 چند سال بعد از تتر ERC20 راه‌اندازی شد و بسیاری از مشکلات تتر شبکه اتریوم را رفع کرد. کارمزد تتر ERC20 بسیار کمتر از تتر شبکه اتریوم و معمولا بین ۱ تا ۲ دلار است. با توجه به سرعت بالای شبکه ترون، تتر TRC20 سرعت بیشتری نسبت به تتر اتریوم دارد و تراکنش‌های آن تنها در چند ثانیه تایید می‌شوند.

تتر شبکه اتریوم بهتر است يا تتر شبکه ترون؟

انتخاب بهترین نوع شبکه تتر بیشتر به هدف و معیارهای یک سرمایه‌گذار بستگی دارد. ممکن است هر معامله‌گر معیار خاص خود را داشته باشد و نمی‌توان برای همه یک نسخه کلی پیچید. به‌طور کلی، تتر TRC20 و تتر ERC20 تفاوت زیادی باهم ندارند؛ هر دو استیبل کوین USDT هستند و توسط یک شرکت عرضه شده‌اند. تفاوت اصلی آن‌ها این است که بر بستر شبکه‌های مختلف ساخته‌ شده‌اند.

به‌عوان نتیجه‌گیری، تتر TRC20 سرعت بالایی دارد و کارمزد آن در مقایسه با تتر ERC20 بسیار کمتر است. تراکنش‌های تتر TRC20 تنها در عرض چند ثانیه پردازش می‌شوند. تتر ERC20 به‌دلیل اینکه بر بستر شبکه اتریوم راه‌اندازی شده است، از امنیت بسیار بالایی برخوردار است؛ اما کارمزد تراکنش‌های آن نسبت به تتر ترون بسیار زیاد است و تراکنش‌های آن با سرعت کمتری پردازش می‌شوند (تقریبا چند دقیقه). شما می‌توانید بر اساس معیارهای خود (سرعت، کارمزد و امنیت)، تتری را که برای شما و نوع سرمایه‌گذاری شما مناسب‌تر است انتخاب کنید.

جمع‌بندی

تتر ERC20 و تتر TRC20، دو نوع معروف و پرکاربرد استیبل کوین USDT هستند که توسط بسیاری از سرمایه‌گذاران و کاربران دنیای ارز دیجیتال استفاده می‌شوند. تتر ERC20 بر بستر شبکه اتریوم و تتر TRC20 بر بستر شبکه ترون راه‌اندازی شده است. در حال حاضر، تتر ERC20 یا تتر شبکه اتریوم، پرکاربردترین نوع تتر است و از امنیت بسیار بالایی برخوردار است. تتر TRC20 یا تتر شبکه ترون، سرعت بالایی دارد و کارمزد تراکنش‌های آن نسبت به شبکه اتریوم بسیار کمتر است. در این مطلب، تتر ERC20 و تتر TRC20 را بررسی کردیم و توضیح دادیم که این دو تتر چه تفاوتی باهم دارند.

author-avatar

درباره فرزین توفیق

چند سال پیش به‌طور جالبی در فضای ارز دیجیتال قدم گذاشتم. فناوری پیشرفته، شفافیت، بی‌واسطه و غیرمتمرکز بودن بلاکچین، علاقه من را به خودش جلب کرد و برای همیشه در این دنیای جذاب ماندگار شدم. یاد گرفتن و آموزش دادن را دوست دارم و هنر همیشه جایگاه ویژه‌ای در زندگی‌ام دارد. نوشتن و منتقل کردن اطلاعات، باعث می‌شود که حس کنم نقش مفیدی در این دنیا دارم و اثری از خود بر جای می‌گذارم که شاید برای یک نفر هم که شده، چراغ راه باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *