فهرست محتوا
- 1 فاندینگ ریت چه کاربردی دارد؟
- 2 تفاوت فاندینگ قرارداد آتی سنتی و دائمی
- 3 نمودار فاندینگ ریت را از کجا ببینیم؟
- 4 فاندینگ ریت در سایت کوین گلس
- 5 چطور در معاملات خود از فاندینگ ریت کمک بگیریم؟
- 6 جلوگیری از لیکوئید شدن با تحلیل فاندینگ ریت
- 7 تفاوت فاندینگ ریت و فاندینگ فی
- 8 فرمول محاسبه فاندینگ ریت
- 9 کدام صرافی ها فاندینگ ریت کمتری دارند؟
در سال های اخیر، معاملات فیوچرز توجه بسیاری از تریدرها را به خود جلب کرده است. به طوری که اکنون بسیاری از این افراد به جای انجام معاملات اسپات، سراغ این نوع معاملات رفتهاند؛ چرا که کسب سود در معاملات فیوچرز به مراتب بیشتر و بهتر است. اگر شما هم از معاملهگران فیوچرز باشید؛ قطعا تا حدودی با فاندینگ ریت «Funding rate» آشنایی دارید.
فاندینگ ریت در واقع از اصطلاحات بسیار مهم و تخصصی در معاملات فیوچرز محسوب میشود. در حالت کلی این شاخص و اندیکاتور میتواند تاثیر بسزایی در معاملات داشته باشد. به همین دلیل درک و تحلیل صحیح آن برای تریدرهای حرفهای و تازه کار حائز اهمیت است.
و اما فاندینگ ریت چیست؟ این شاخص چه تاثیری بر روی معاملات دارد؟ آیا با استفاده از آن میتوانیم از لیکوئید شدن جلوگیری کنیم؟ آیا با استفاده از آن میتوانیم از خطرات و ریسکهای احتمالی جلوگیری کنیم؟
در ادامه توضیحاتی در پاسخ به این سوالات و نکات پیرامون آنها به منظور کسب سود بیشتر، جلوگیری از ریسکهای احتمالی و موفقیت در معاملات ارائه میدهیم.
فاندینگ ریت چه کاربردی دارد؟
مهمترین و اساسیترین کاربرد فاندینگ ریت، تنظیم و همگرا کردن قیمت در دو بازار اسپات و فیوچرز است. دقت داشته باشید که فاندینگ ریت میتواند عددی مثبت یا منفی باشد. بر اساس علم ریاضی، مثبت یا منفی شدن فندینگ ریت به دلیل وجود تفاوت در قیمت فیوچرز و اسپات یک دارایی است.
ولی با بررسی بیشتر این مسئله میتوانیم همبستگی میان فاندینگ ریت و احساسات بازار «Sentiment» پیدا کنیم. در زمان گاوی یا خرسی بودن بازار، فاندینگ ریت تمایل به مثبت یا منفی (به ترتیب) شدن دارد. به این ترتیب احتمال ادامهدار بودن روند و افزایش قیمت در زمان بازار صعودی وجود دارد. در نتیجه اغلب معاملهگران در این زمان به پوزیشنهای لانگ وارد میشوند.
این تقاضا در بازار فیوچرز سبب افزایش قیمت میشود و به دنبال آن، فاندینگ ریت نیز افزایش مییابد.
تفاوت فاندینگ قرارداد آتی سنتی و دائمی
فاندینگ قرارداد آتی سنتی و دائمی با یکدیگر تفاوتهای مختلفی دارند. در ادامه به صورت مختصر به این تفاوتها اشاره خواهیم داشت.
- در قراردادهای آتی یا فیوچرز سنتی، تاریخ انقضا از مهمترین مشخصات کلیدی به شمار میرود. لذا پس از منقضی شدن یک قرارداد، پروسه مرتبط با تسویه آن شروع میشود. اغلب قراردادهای فیوچرز سنتی دارای تاریخ انقضا ماهیانه یا فصلی هستند. قیمت این قراردادها در هنگام تسویه به قیمت واقعی دارایی مرتبط در اسپات یا بازار نقدی «Spot» نزدیک میشود و پس از آن تمام پوزیشنهای باز، سررسید و منقضی خواهند شد.
- قراردادهای فیوچرز دائمی «Perpetual» به صورت وسیع توسط صرافی های ابزار مشتقه ارز دیجیتال استفاده میشوند و از نظر ساختاری مشابه با قراردادهای آتی سنتی هستند. در قرارداد دائمی، بر خلاف نوع سنتی، سررسید و تاریخ انقضا وجود ندارد. در نتیجه معاملهگران بدون محدودیت زمانی میتوانند پوزیشنهای خود را باز نگه دارند. قراردادهای فیوچرز دائمی به دلیل نداشتن تاریخ انقضا، هیچوقت تسویه نمیشوند؛ به این ترتیب صرافیها به مکانیزمی جهت اطمینان از همگرایی قیمت بیت کوین و یا سایر رمزارزهای مد نظر در بازار نقدی و فیوچرز نیاز دارند؛ به گونهای که فاصله قیمتی بین آنها ایجاد نشود. این مکانیزم با نام فاندینگ ریت یا نرخ تامین مالی «Funding Rate» شهرت دارد.
نکته: پوزیشن شورت یا فروش تا زمان لیکوئید نشدن، قابل نگهداری است. به همین علت جنس مبادلات در بازارهای فیوچرز دائمی شباهت بسیاری به جفتهای معاملاتی در بازار اسپات دارند.
نمودار فاندینگ ریت را از کجا ببینیم؟
تریدینگ ویو یکی از بهترین و معتبرترین پلتفرمهای تحلیل تکنیکال است. در این پلتفرم ابزارهای مختلفی به منظور تحلیل تکنیکال به کاربران ارائه میشود که یکی از مهمترین آنها اندیکاتور فاندینگ ریت است. برای مشاهده این نمودار میتوانید در بخش فهرست اندیکاتورها جستجو کنید.
به تصویر بالا توجه کنید. در این تصویر با استفاده از کندلهای نارنجی، قرمز، سبز و آبی میتوانید سیگنال دریافت کنید. کندل های نارنجی و آبی در مقایسه با کندلهای قرمز و سبز، دقت کمتری دارند. به زبان سادهتر؛ سیگنال های کندلهای قرمز و سبز در مقایسه با سیگنالهای کندلهای نارنجی و آبی قویتر است.
نکته: دقت داشته باشید که سیگنال های فاندینگ ریت همیشه سوآور نیستند. به همین دلیل توصیه میکنیم در کنار بررسی این اندیکاتور، از ابزارهای دیگر نیز استفاده کنید.
شاخص فاندینگ ریت در هر صرافی متفاوت است؛ زیرا مقدار پول موجود در بخش اسپات هر صرافی با سایرین متفاوت است. به صورت میانگین این شاخص در برخی از صرافیها 0.015 است. بسیاری از کاربران تمایل بسیار زیادی برای فعالیت در صرافیهایی که نرخ فاندینگ ریت پایین است، دارند.
به خاطر داشته باشید که نرخ فاندینگ ریت، یک معیار برای پوزیشن خرید یا فروش نیست؛ زیرا این نرخ هر 8 ساعت یکبار بر اساس دادههای مختلف، تغییر میکند. در برخی مواقع اثر این شاخص را میتوانید در طی یک روز یا یک هفته استفاده کنید.
فاندینگ ریت در سایت کوین گلس
وبسایت کوین گلس یکی از پر استفاده ترین سایت ها در زمینه تحلیل داده های آنچین است. بسیاری از داده های آنچین را می توانید از سایت کوین گلس مشاهده کنید. از این لینک شما می توانید نمودار فاندینگ ریت در کوین گلس را مشاهده کنید.
چطور در معاملات خود از فاندینگ ریت کمک بگیریم؟
ترکیب فاندینگ ریت و اوپن اینترست یکی از جذاب ترین ستاپ های معاملاتی هست که خیلی کم به شما سیگنال می دهد ولی سیگنال های دقیق و درستی می توانید از آن دریافت کنید.
اغلب تریدرهای حرفهای به صورت مداوم، نواحی شلوغ بازار با شناسایی و بررسی میکنند. پوزیشنینگ «Positioning» نیز در واقع به معنای شناسایی همین نواحی شلوغ بازار است. و اما سوال اصلی؛ آیا نشانهای برای تشخیص ازدحام بازار در قسمت پوزیشنهای لانگ یا شورت وجود دارد؟
به طور کلی، شلوغی های یک سمت بازار اغلب حرکت و سوی خاصی را دنبال نمیکند و به Unwind پوزیشنها (بستن سریع و پست سر هم قراردادهای آتی) منتهی میشود. به همین دلیل اگر در یک بازار قراردادهای لانگ اشباع شده باشد، یعنی زمان فروش آبشاری و Sell off پوزیشنها (Long Squeeze) بسیار نزدیک است.
در حالت مخالف نیز، اشباع بازار از معاملات شورت نیز شورت اسکوئیز را به همراه دارد. فاندینگ ریت نیز از جمله ابزارهای بسیار کاربردی و مناسب به منظور شناسایی چنین فرصتهایی در بازار برای تریدرها به شمار میآید.
جلوگیری از لیکوئید شدن با تحلیل فاندینگ ریت
به طور کلی شاخص فاندینگ ریت از دو مولفه نرخ بهره «Interest Rate» و پریمیوم «Premium» تشکیل شده است. برای درک بهتر، سیاست صرافی بزرگ و معتبر بایننس را در نظر بگیرید. در بخش فیوچر باننس، در هر دوره 8 ساعته نرخ بهره ثابت معادل با 0.01 است. هر روز نیز شامل 3 دوره 8 ساعته میشود. به این ترتیب نرخ بهره روزانه برابر با 0.03 است.
پریمیوم نیز میتواند اختلاف قیمت بین داراییها در اسپات و بازار فیوچر را تعیین کند. لذا افراد با استفاده از این دو مولفه بسیار مهم میتوانند شاخص فاندینگ ریت را مشخص کنند. تحلیل صحیح این شاخص میتواند بر روی پوزیشن معاملات و موفقیت شما در آنها تاثیر بسزایی داشته باشد. در ادامه به نکات مهمی در زمینه پوزیشنهای خرید و فروش بر اساس تحلیل فاندینگ ریت اشاره خواهیم داشت.
فاندینگ ریت مثبت
شاخص فاندینگ ریت زمانی مثبت میشود که ارزش داراییهای معاملات فیوچر برای یک دارایی از ارزش آن در قیمت مارکت بیشتر باشد. در این شرایط کاربرانی که در پوزیشن خرید هستند، بر اساس مقدار پوزیشن خود، متناسب با شاخص فاندینگ ریت باید وجهی را به فروشندگان بپردازند. طمع بیش از حد معامله گران موجب بالا رفتن شاخص فاندینگ ریت می شود. ترس و طمع موجود در بازار را می توانید از شاخص ترس و طمع نیز مشاهده کنید.
فاندینگ ریت منفی
زمانی فاندینگ ریت منفی میشود که ارزش داراییهای معاملات فیوچر برای یک دارایی از ارزش آن در قیمت مارکت کمتر باشد. افرادی که در این شرایط در پوزیشن فروش هستند باید متناسب با مقدار پوزیشن و شاخص فاندینگ ریت، وجهی را به خریداران بپردازند. در حقیقت این شاخص نمیتواند برای صرافیها سود خاصی به همراه داشته باشد و تنها به عنوان یک معامله همتا به همتا و مستقیم بین کاربران استفاده میشود.
تفاوت فاندینگ ریت و فاندینگ فی
در بازار ارزهای دیجیتال و بازارهای مالی اصطلاحات مختلف و مشابهی وجود دارد که در صورت نداشتن آگاهی لازم در مورد آنها، اشتباهاتی در معاملات رخ میدهد. فاندینگ ریت (Funding Rate) و فاندینگ فی (Funding Fee) نیز از جمله اصطلاحاتی هستند که گاها به اشتباه یکسان تلقی میشوند. به همین دلیل در ادامه به تفاوتهای این دو شاخص میپردازیم.
فاندینگ ریت «Funding Rate»
مهمترین و اساسیترین هدف فاندینگ ریت، جلوگیری از واگرایی قیمت در دو بازار اسپات و فیوچرز است. این نرخ اغلب توسط صرافیها در بازارهای فیوچرز محاسبه و پیادهسازی میشود. فاندینگ ریت به عنوان نرخ تامین مالی شناخته شده و به صورت دورهای محاسبه میشود. این نرخ اغلب بستگی به تفاوت قیمت بین دو بازار فیوچرز (قراردادهای آتی) و اسپات (قیمت لحظهای) دارد.
افرادی که در پوزیشنهای لانگ هستند، گاهی بر اساس نرخ فاندینگ باید کارمزدی را پرداخت کنند. در صورتی که افراد در پوزیشنهای شورت میتوانند این کارمزد را دریافت کنند.
فاندینگ فی «Funding Fee»
فاندینگ فی یا همان هزینه تامین مالی اغلب به عنوان جریمه یا پاداش به منظور نگهداری یا امانت دادن سرمایه شناخته میشود. معمولا این هزینه به صرافیها پرداخت شده و میزان آن میتواند در صرافیها و داراییهای مختلف، متفاوت باشد. هزینه تامین مالی گاهی به عنوان جریمه برای افرادی در پوزیشنهای لانگ و گاهی به عنوان پاداش برای افرادی در پوزیشن شورت در نظر گرفته میشود.
توجه داشته باشید که این هزینه برای تسویه نقدینگی بین معامله گران و مشارکتکنندگان در بازارهای مالی بسته به شرایط بازار و نوع سرمایهگذاری، متفاوت است.
به دلیل سطح آگاهی پایین و نادیده گرفتن این تفاوت به ظاهر کوچک، این دو اصطلاح اغلب به جای یکدیگر استفاده میشوند.
فرمول محاسبه فاندینگ ریت
همانطور که اشاره شد، فاندینگ ریت تشکیل شده از دو مولفه نرخ بهره و پرمیوم است. نرخ بهره روزانه در بایننس فیوچرز به طور میانگین 0.03 است. البته نرخ بهره در قراردادهایی مانند: لینک تتر، بایننس تتر و لایت کوین تتر صفر است. پریمیوم نیز با توجه به قیمت قرارداد دائمی و قیمت مارک، متفاوت خواهد بود.
در واقع زمانی که نوسانات زیاد باشد، قیمت مارک و قیمت قرارداد دائمی متفاوت است که در چنین شرایطی نرخ پریمیوم زیاد یا کم میشود. اگر نرخ پریمیوم پایین باشد، تفاوت قیمت بین قرارداد دائمی و قیمت مارک بسیار کم است. ولی اگر تفاوت قیمت میان قرارداد دائمی و قیمت مارک زیاد باشد، نرخ پریمیوم بالا خواهد بود.
اگر فاندینگ ریت منفی باشد، قیمت قراردادهای دائمی پایینتر از قیمت مارک بوده و معاملهگرانی که در پوزیشن شورت هستند باید به افردی که در پوزیشن لانگ هستند، مبلغی را پرداخت کنند. در صورت مثبت بودن فاندینگ ریت، قیمت قرارداد دائمی به مراتب بالاتر از قیمت مارک خواهد بود.
لذا در این شرایط معاملهگرانی که در پوزیشن لانگ قرار دارند به افرادی که در پوزیشن شورت هستند، باید مبلغی را پرداخت کنند.
نکته: فاندینگ ریت به طور همتا به همتا پرداخت میشود. یعنی صرافیها هیچگونه هزینهای برای انجام این کار از طرفین دریافت نمیکنند؛ چرا که پرداختها به طور مستقیم صورت میگیرد.
دقت داشته باشید که صرافیها برای محاسبه نرخ تامین مالی از فرمولهای مختلفی استفاده میکنند. فرمول مورد استفاده در صرافی بایننس به شرح زیر است:
“Funding Rate = Premium Index + clamp ( Interest Rate – Premium Index, 0.05%, -0.05% )”
کدام صرافی ها فاندینگ ریت کمتری دارند؟
تمامی صرافیهای مشتقه از قابلیت معامله فیوچرز پرپچوال برخوردار هستند که انتخاب هر یک از آنها بستگی به عوامل و فاکتورهای گوناگونی مثل: کارمزد تراکنشها، عدم ممنوعیت کشور محل سکونت، مارجین حساب، استراتژیهای معاملات ارزهای دیجیتال و ترجیحات شخصی شما دارد.
فرمول محاسبه کارمزدها در صرافیهای مختلف، پیچیده و دشوار است و اغلب نیازی به محاسبه دستی آن ها نیست. ولی به منظور شفافیت بیشتر، اطلاعات مرتبط با نحوه محاسبه و پرداخت فاندینگ ریت «Funding Rate» در صرافیهای مختلف را در اختیار شما عزیزان قرار میدهیم.
نام صرافی | بازه زمانی محاسبه فاندینگ ریت | بازه زمانی پرداخت فاندینگ ریت | لوریج برای فیوچرز پرپچوال | |
1 | بایننس | هر 8 ساعت یکبار | هر 8 ساعت یکبار | تا 125x |
2 | کویناکس | هر 8 ساعت یکبار | هر 8 ساعت یکبار | تا 100x |
3 | بیت گیت | هر 8 ساعت یکبار | هر 8 ساعت یکبار | تا 125x |
4 | بای بیت | هر 8 ساعت یکبار | هر 8 ساعت یکبار | تا 100x |
5 | بیتمکس | هر 8 ساعت یکبار | هر 8 ساعت یکبار | تا 100x |
6 | کراکن | هر 8 ساعت یکبار | هر 1 ساعت یکبار | تا 50x |
7 | اکیاکس | هر 8 ساعت یکبار | هر 8 ساعت یکبار | تا 125x |
8 | دریبیت | هر 8 ساعت یکبار | هر 8 ساعت یکبار | تا 50x |
9 | گیت آیو | هر 8 ساعت یکبار | هر 8 ساعت یکبار | تا 30x |
10 | dydx | هر 8 ساعت یکبار | هر 1 ساعت یکبار | تا 20x |
11 | هیوبی | هر 1 ساعت یکبار | هر 1 ساعت یکبار | تا 50x |
در جدول بالا شما میتوانید بازه زمانی محاسبه و پرداخت فاندینگ ریت صرافیهای معروف و معتبر را مشاهده کنید.
- معرفی صرافی ال بانک (Lbank) - 1 شهریور, 1403
- بهترین صرافی بدون احراز هویت مناسب ایرانیان (آپدیت) - 30 مرداد, 1403
- اندیکاتور استوکاستیک چیست؟ - 24 مرداد, 1403
اگر پوزیشنی باز باشه و ته حساب فیوچرز چیزی نباشه که صرافی فاندینگ ریت را برداره، پوزیشن بسته میشه؟
سلام نه. از سود شما کم میکنه در نهایت