فهرست محتوا
اگر به اندازه کافی ریسکپذیر هستید و در عین حال نمیخواهید برای رسیدن به یک سود شگفتانگیز، زمان زیادی صبر کنید، معاملات مارجین، استراتژی مناسبی برای شما است. با این حال، شاید با وجود ریسکپذیر بودن، نگاه بلندمدتی به بازار دارید و در این مواقع، استراتژی معاملاتی فیوچرز را میپسندید. هرچند هرکدام از این استراتژیها، فقط به افراد با تجربه و حرفهای در بازار ارز دیجیتال پیشنهاد میشود؛ با این وجود، حتی آنها نیز نباید ریسک موجود در این معاملات را دست کم بگیرند.
زیرا در معاملات مارجین و فیوچرز، همهچیز در حدس و گمان شما از قیمت خلاصه میشود و به همین دلیل ابعاد سود و زیان شما، چند برابر یک معامله اسپات است. با اینکه این معاملات شباهت زیادی با هم دارند، اما تفاوت آنها نیز قابل توجه است. این مقاله قرار است به تفاوتهای این معاملات پرداخته و ریسک هرکدام را به طور دقیق بررسی کند.
آشنایی با معاملات مارجین (Margin) در بازار ارز دیجیتال
معامله مارجین، به نوعی از معاملات ارز دیجیتال گفته میشود که در آن میتوانید چند برابر مقدار دارایی موجود در حساب خود (با توجه به یک ضریب مشخص)، خرید کنید. برای این کار، همان مقدار دارایی که برای خرید ارز دیجیتال کم دارید را میتوانید از صرافی قرض بگیرید.
این معاملات، چند برابر یک معامله اسپات، سود آور هستند؛ البته اگر در معامله ضرر کنید، به همان اندازه نیز ضرر شما بزرگ خواهد بود. در حقیقت در این نوع معاملات، شما با پولی که از صرافی قرض گرفتید، میتوانید پوزیشن موردنظر خود را باز کرده و پس از کسب سود، آن را به صرافی برگردانید.
اهرم یا ضریب در معاملات مارجین
برای آشنایی بهتر با معاملات مارجین (Margin)، بهتر است با مفهوم اهرم یا لوریج (Leverage) آشنا شوید. به طور خلاصه، اهرم، همان ضریب افزایش موجودی شما است تا بتوانید در معاملاتی مثل Margin یا Futures شرکت کنید. برای درک چگونگی این معاملات و نقش اهرم در آنها، به مثال زیر توجه کنید:
تصور کنید در حساب معاملاتی شما 100 دلار موجود است و شما قصد دارید یک ارز دیجیتال به ارزش یک دلار را خریداری کنید. شما با کمک تحلیلهای تکنیکال یا بنیادی خود به این نتیجه رسیدهاید که ارز دیجیتال موردنظر به احتمال خیلی زیاد در هفته آینده رشد خواهد کرد.
بنابراین، برای اینکه سود زیادی کسب کنید، تصمیم میگیرید در یک معامله Margin شرکت کرده و با اهرم 10 (یا ضریب 10)، به اندازه 1000 دلار از آن رمزارز را خریداری کنید. این یعنی، شما علاوه بر 100 دلار خودتان، 900 دلار را نیز از صرافی قرض یا وام گرفتهاید.
در این صورت، اگر همانطور که پیشبینی کردید، قیمت رمزارز موردنظر افزایش یافت، شما سود زیادی خواهید کرد. مثلاً اگر قیمت آن ارز دیجیتال، 50 درصد افزایش یافت، در این صورت شما به اندازه 500 دلار سود میکنید. این در حالی است که اگر به اندازه همان 100 دلار خودتان معامله میکردید، اکنون فقط 50 دلار سود کرده بودید.
با این حال، نباید شرایط ضرر را فراموش کرد؛ زیرا زمانی که همین ارز دیجیتال به جای 50 درصد افزایش، 50 درصد کاهش قیمت داشته باشد، شما به جای 50 دلار ضرر، 500 دلار ضرر خواهید کرد! این شرایط برای معاملهکنندگانی که ریسکپذیر نیستند، سخت و طاقتفرسا است و ممکن است تمام دارایی شما را لیکویید کند. اگر با اصطلاح لیکویید اشتایی ندارید! پیشنهاد می کنیم مقاله لیکویید در ارز دیجیتال را حتما مطالعه کنید تا با این پدیده پولساز آشنا شوید.
نحوه باز کردن معامله مارجین
اگر قصد باز کردن یک معامله مارجین دارید، باید مطابق شرایط صرافی موردنظر خودتان عمل کنید. در اغلب موارد، ابتدا شما باید درصد کمی از دارایی خودتان را به صرافی بدهید تا بتوانید از استراتژی Margin استفاده کنید. هرچند این مقدار دارایی اولیه، مقدار کمی است، اما برای شروع معامله مارجین، ضروری است. به این مقدار پول که شما به صرافی میپردازید، «مارجین اولیه» یا initial Margin گفته میشود.
در حقیقت مارجین اولیه مقدار پول یا دارایی است که شما باید به عنوان تضمین شروع یک معامله اهرمدار تأمین کرده و به صرافی بدهید. این پول برای کاهش ریسک اعتباری یا خطر اینکه یک طرف قرارداد نتواند تعهدات خود را در صورت تغییرات نامساعد قیمت انجام دهد، استفاده میشود.
مارجین اولیه معمولاً بر اساس روشهای آماری و ریاضی محاسبه میشود و برای آن، احتمال و شدت تغییرات قیمت را در بازار در نظر میگیرند. یکی از عوامل مؤثر در این پارامتر، نسبت اهرم است. برای مثال، اگر بخواهید یک پوزیشن 100 دلاری با نسبت لورج 10:1 (ده به یک) باز کنید، مقدار مارجین اولیه برابر با 10 دلار یا یک دهم مقدار پوزیشن خواهد بود. علاوه بر این، باید مقداری از دارایی خود را نیز در تمام مدت زمان پوزیشن، در حساب خود نگه دارید که به آن، مارجین نگهداری یا Maintenance Margin گفته میشود.
خوب است بدانید که اندازه اهرمها در هرکدام از صرافیها متفاوت است. بعضی از صرافیها اجازه میدهند که معاملهگران پوزیشنهایی را با اهرم 150 برابر سپرده خود باز کنند، در حالی که بعضی دیگر فقط اهرمهای ۲۰ یا 50 برابر را ارائه میکنند.
صرافی که در آن معامله میکنید، سپرده شما را به عنوان وجه تضمین نگه میدارد. حجم پولی که شما میتوانید در معاملات خود استفاده کنید، به قوانین صرافی و سپرده شروع شما وابسته است.
آشنایی با معاملات فیوچرز و نحوه کارکرد آن
معاملات فیوچرز چیست؟ یا آتی در بازار ارز دیجیتال یکی از روشهای مدرن سرمایهگذاری است که به شما امکان میدهد با پیشبینی قیمت آینده یک ارز دیجیتال، سود یا زیان کنید. به طور خلاصه، در معامله فیوچرز، دو طرف معامله، یک تاریخ را برای انجام معامله تعیین کرده و توافق میکنند که در آن روز، ارز دیجیتال موردنظر را به قیمتی که اکنون مشخص میکنند، خرید و فروش کنند. آنها در حقیقت، قیمت دارایی موردنظر را در آن روز پیشبینی میکنند و ریسک انجام این معامله را میپذیرند. کارمزد این معاملات، کمتر از معاملات Margin است.
برای مثال، شما میتوانید یک قرارداد آتی برای خرید ۱۰ بیتکوین در تاریخ ۱۵ بهمن (فرضی) با قیمت ۵۰ هزار دلار بسته باشید. اگر در آن تاریخ، قیمت بیتکوین بالاتر از ۵۰ هزار دلار باشد، شما سود خواهید کرد و اگر پایینتر باشد، زیان خواهید دید.
معاملات آتی در بازار ارز دیجیتال بسیار جذاب هستند چون به شما اجازه میدهند که با استفاده از دانش و تحلیل خود، روند بازار را پیشبینی کنید و از نوسانات قیمت سود ببرید. همچنین، شما میتوانید با استفاده از ابزارهای مختلف مانند حاشیهگذاری، دستورات توقف و انجام معاملات خلاف جهت، ریسک خود را کاهش دهید و سود خود را افزایش دهید.
اهرم یا ضریب در معاملات فیوچرز
در معاملات فیوچرز نیز، اهرم کاربرد مشابهی با سایر معاملات اهرمدار دارد؛ با این تفاوت که در معاملات آتی، اهرمهای بزرگتری در مقایسه با مارجین وجود دارد. در این معاملات، شما میتوانید متناسب با اهرمی که درنظر گرفته اید، با یک مقدار اعتبار کم، به ارزش خیلی بیشتری معامله کرده و ارز دیجیتال موردنظر خود را خریداری کنید.
اهرمها اغلب به دو صورت نسبی یا چند برابری ارائه میشوند. برای مثال، در حالت 1:5 (یک به پنج)، ارزش دارایی شما 5 برابر شده و میتوانید تا 5 برابر سود کنید.
ریسک معاملات مارجین در چیست؟
وقتی شما از استراتژی Margin استفاده میکنید، در واقع باید پولی که قرض گرفتهاید را پس از مدتی بازپرداخت کنید. اگر قیمت بازار به نفع شما تغییر کند، شما سود زیادی خواهید داشت. اما اگر قیمت بازار علیه شما تغییر کند، ضرر زیادی خواهید دید. در بعضی موارد، زیان شما ممکن است بیشتر از سرمایهای باشد که در ابتدا سرمایهگذاری کردهاید. به این معنی که شما باید پول بیشتری به صورت نقد یا دارایی به حساب خود واریز کنید تا حساب خود را تعادل بخشید.
این عمل را فراخوانی حساب گفته میشود و اگر شما نتوانید به آن پاسخ دهید، بروکر شما مجبور خواهد کرد تا موقعیتهای باز خود را ببندید و سپس تمام سود و سرمایه خود را از دست خواهید داد. از طرفی، هنگامی که از Margin برای خرید سهام استفاده میکنید، از روز اول، مقدار وام خود را با بهره برگشت میدهید. این بهره باعث میشود که بدهی شما با افزایش سود سهام نیز بالاتر برود.
بنابراین، استفاده از این روش معامله برای سرمایه گذاری در بازارهای کوتاه مدت توصیه میشود؛ زیرا در صورتی که وام خود را برای مدت زمان طولانی نگه دارید، بهره ممکن است سود شما را کاهش دهد یا حتی منفی کند.
ریسک معاملات فیوچرز در چیست؟
یکی از خطرات اصلی در معاملات فیوچرز اهرم بالایی است که تریدرها برای گرفتن پوزیشن موردنظر خود استفاده میکنند. این اهرم باعث میشود که ریسک معاملات آتی نسبت به Margin بالاتر باشد، چون تریدرها با سرمایه کمتر میتوانند حجم بزرگتری را معامله کنند.
همچنین با توجه به نوسانات شدید بازار، احتمال دارد که قیمت قرارداد Futures در زمان انقضا به نفع سرمایه گذار نباشد و حتی ضرر بزرگی را به وی وارد کند. بنابراین تریدرهای تازه کار که دانش و تجربه کافی درباره بازار و استراتژیهای معاملاتی ندارند، باید با دقت و احتیاط بالا قبل از سرمایهگذاری در معاملات فیوچرز، آموزش و تمرین لازم را بگیرند؛ زیرا این دو روش همچنین که سودآور هستند، خطرپذیر نیز هستند.
فیوچرز یا مارجین، کدام یک بهتر است؟
یکی از سؤالات اساسی بسیاری از معاملهکنندگان که قصد انجام معاملات اهرمدار دارند، این است که مارجین یا فیوچرز؟ کدام را به عنوان استراتژی معاملاتی انتخاب کنیم؟ برای پاسخ به این سؤال، بهتر است ابتدا به تفاوتهای اساسی این دو استراتژی توجه کنیم. برای مثال، کارمزد در معاملات مارجین، به دلیل وامی که از صرافی میگیرید، بیشتر است.
تفاوت معاملات مارجین و فیوچرز در یک نگاه
معاملات مارجین | معاملات فیوچرز | |
بازار معامله | اسپات | فیوچرز |
اهرم یا ضریب | 5-20% | 1-100% |
مدت زمان | نامحدود با نظر تریدر | محدود و دارای انقضا |
نوع سرمایه گذار | کوتاه مدت | بلند مدت |
همچنین، درصد لوریج در معاملات Futures خیلی بیشتر از Margin است. علاوه بر این، در معاملات Margin، اغلب استراتژی کوتاه مدت اعمال میشود؛ برخلاف Futures که در آن نگاه بلندمدتی حاکم است و افرادی به سراغ آن میروند که میخواهند از نوسانات پر ریسک بازار در امان بمانند. در نهایت این بر عهده شما است که با نگاه به میزان ریسکپذیری و همچنین، اهداف معاملاتی خود، از بین مارجین و فیوچرز، یکی را انتخاب کنید.
- معرفی صرافی ال بانک (Lbank) - 1 شهریور, 1403
- بهترین صرافی بدون احراز هویت مناسب ایرانیان (آپدیت) - 30 مرداد, 1403
- اندیکاتور استوکاستیک چیست؟ - 24 مرداد, 1403