[ux_text font_size=”2.1″ font_size__sm=”1.15″]
آخرین وضعیت شاص ترس و طمع
[/ux_text]
[ux_html]
[/ux_html]
یکی از عواملی که نقش بسیار مهمی در بازار ارز دیجیتال دارد، احساسات و عواطف سرمایهگذاران است. این سرمایهگذاران هستند که با تصمیمات خود، جهت حرکت بازار را تعیین میکنند. در کنار تحلیلهای فاندامنتال و تکنیکال، باید یاد بگیریم که چگونه احساسات بازار را تشخیص دهیم. شاخص ترس و طمع، یکی از شاخصهایی است که احساسات کلی و میزان ریسکپذیری سرمایهگذاران را به ما نشان میدهد. در این مقاله، شاخص ترس و طمع و وضعیتهای مختلف آن را بررسی میکنیم.
شاخص ترس و طمع بيت کوين چيست؟
شاخص ترس و طمع (Fear and Greed) یکی از شاخصها یا اندیکاتورهای بازار ارز دیجیتال است که احساسات سرمایهگذارن و میزان ریسکپذیری آنها را نشان میدهد. بهزبان ساده، شاخص ترس و طمع یک ارز دیجیتال به ما نشان میدهد که سرمایهگذاران چه قدر حاضرند برای این ارز دیجیتال ریسک کنند و چه احساسی نسبت به آن دارند. این شاخص در اصل در سال ۲۰۱۲ توسط CNNMoney ساخته شد و بعدها در سال ۲۰۱۸ به دنیای ارز دیجیتال راه پیدا کرد.
معمولا وقتی که قیمت ارزهای دیجیتال صعودی و در حال رشد است، سرمایهگذاران دچار طمع میشوند. در این شرایط سرمایهگذاران تمایل دارند بیشتر ریسک کرده و در این داراییها سرمایهگذاری کنند. بر عکس، زمانی که قیمت ارزهای دیجیتال کاهش پیدا میکند، سرمایهگذاران دچار ترس میشوند. ترس از ضرر و ریزش بیشتر قیمتها باعث میشود که بسیاری از سرمایهگذاران دست به فروش گسترده داراییهای خود بزنند.
بنابراین، درک شاخص ترس و طمع به ما کمک میکند تا بفهمیم که احساسات سرمایهگذاران به بازار چیست و بازار به چه سمت و سویی در حال حرکت است. برخی از سرمایهگذاران از این شاخص بهعنوان روشی برای تشخیص فرصتهای خرید و فروش ارزهای دیجیتال استفاده میکنند. بهعقیده برخی از سرمایهگذاران، زمانی که شاخص ترس و طمع بیت کوین به عددهای پایین (ترس شدید) میرسد، این یک فرصت خرید مناسب برای بیت کوین است. بر عکس، زمانی که شاخص ترس و طمع بیت کوین به عددهای بالا (طمع شدید) میرسد، بهتر است که داراییهای خود را بفروشید و سیو سود کنید.
شاخص ترس و طمع بیت کوین از ۰ تا ۱۰۰ درجهبندی میشود. بهطور کلی، عدد صفر نشان دهنده بیشترین میزان ترس و عدد ۱۰۰ نشان دهنده بیشترین میزان طمع است. معمولا اعداد ۰ تا ۵۰ درجه ترس و اعداد ۵۱ تا ۱۰۰ درجه طمع را نشان میدهند؛ یعنی هرچه این شاخص به سمت عدد ۰ نزدیک تر باشد، بهمعنی ترس سرمایهگذاران و هرچه به عدد ۱۰۰ نزدیکتر باشد، نشان دهنده طمع سرمایهگذاران است. عدد ۵۰ و چند عدد قبل و بعد از آن بهعنوان محدوده خنثی در نظر گرفته میشود. توضیحات دقیقتر در مورد اعداد شاخص، جلوتر در بخش «بررسی وضعیتهای مختلف شاخص ترس و طمع» ارائه خواهد شد.
شاخص ترس و طمع را از کجا مشاهده کنيم؟
سایتهای خاصی وجود دارند که با مراجعه به آنها میتوانید شاخص ترس و طمع را برای آن روز و روزهای قبل مشاهده کنید. معمولا اگریگیتورهای ارز دیجیتال (سایتهای جمعآوری کننده اطلاعات کوینها) و سایتهایی که ابزارهای مختلفی برای بازار ارز دیجیتال ارائه میدهند، شاخص ترس و طمع را در خود دارند. در ادامه چند سایت معروف را به شما معرفی میکنیم که در آنها میتوانید شاخص ترس و طمع را بهراحتی مشاهده کنید.
- سایت Alternative.me: این پلتفرم، یکی از معروفترین سایتهایی است که کاربران ارز دیجیتال برای مشاهده شاخص ترس و طمع از آن استفاده میکنند. در این سایت میتوانید وضعیت لحظهای شاخص ترس و طمع و تاریخچه کامل آن را ببینید. میتوانید بازههای زمانی مختلف مثل یک هفته، یک ماه، سه ماه و غیره را روی نمودار انتخاب کرده و مقدار شاخص ترس و طمع را در یک برهه خاص مشاهده کنید.
- سایت Coinstats: سایت کوین استتس علاوه بر شاخص ترس و طمع کل بازار ارز دیجیتال، شاخص ترس و طمع بیت کوین و همه ارزهای دیجیتال دیگر را بهصورت دقیق و کامل به شما نشان میدهد. برای مشاهده شاخص ترس و طمع یک کوین خاص، کافی است در وسط صفحه و گوشه بالای سمت چپ نمودار (Crypto Fear and Greed Chart)، روی علامت BTC کلیک کرده و ارز دیجیتال موردنظر خود را انتخاب کنید.
- سایت Lookintobitcoin: این سایت اطلاعات کاملی از بلاکچین بیت کوین و دادههای آنچین آن را نشان میدهد و در آن میتوانید نمودار کاملی از شاخص ترس و طمع بیت کوین را ببینید.
- سایت Feargreedmeter: این سایت بهصورت اختصاصی برای دنبال کردن شاخص ترس و طمع بازار ارز دیجیتال و بازار سهام طراحی شده است و علاوه بر شاخص طمع، سایر دادههای اقتصاد کلان مثل تورم، نرخ بیکاری، نرخ بهره و رویدادهای مهم پیش روی بازار را نیز نشان میدهد.
بررسی وضعيتهای مختلف شاخص ترس و طمع
۰ – ۲۰ ترس شدید (Extreme Fear)
اعداد ۰ تا ۲۰ شاخص ترس و طمع نشاندهنده ترس شدید سرمایهگذاران است؛ یعنی سرمایهگذاران شدیدا از وضعیت بازار نگران هستند. در این شرایط، اغلب بهدلیل ترس از ضرر و از دست رفتن سرمایه، اکثر سرمایهگذاران خرد دست به فروش گسترده میزنند و از بازار خارج میشوند. به نظر بسیاری از سرمایهگذاران باتجربه، وضعیت ترس شدید فرصت مناسبی برای ورود به بازار ارز دیجیتال و سرمایهگذاری در بیت کوین است.
۲۰ – ۴۰ ترس (Fear)
اعداد ۲۰ تا ۴۰ شاخص ترس و طمع وضعیت ترس را نشان میدهند. در حالت «ترس»، نگرانی و ترس سرمایهگذاران نسبت به وضعیت «ترس شدید» کمتر است؛ اما هنوز نگرانی از آینده قیمت بیت کوین و ارزهای دیجیتال وجود دارد و از آنجایی که تعدادی از سرمایهگذاران داراییهای خود را میفروشند، ممکن است بازار با ریزش همراه شود.
۴۰ – ۶۰ نرمال یا خنثی (Neutral)
اعداد ۴۰ تا ۶۰ شاخص ترس و طمع معمولا وضعیت خنثی را نشان میدهد. وضعیت خنثی یا نرمال وضعیتی است که در آن نه صعود قابلتوجهی رخ میدهد و نه ریزش بزرگ. در این وضعیت قدرت خریداران و فروشندگان تقریبا برابر است و بیت کوین در یک بازه قیمتی مشخص در نوسان است (یا به اصطلاح رنج میزند).
۶۰ – ۸۰ طمع (Greed)
اعداد ۶۰ تا ۸۰ شاخص ترس و طمع نشاندهنده احساس طمع در میان سرمایهگذاران است. این وضعیت نشان میدهد که سرمایهگذاران نسبت به بازار دیدگاه صعودی دارند و مایلاند بیشتر ریسک کرده و در این بازار سرمایهگذاری کنند. طبیعتا با صعود بیشتر بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال، افراد بیشتری مایلاند که به این بازار وارد شده و با روند صعودی همراه شوند. در این برهه معمولا نوسانات زیادی را در بازار میبینیم و معمولا بسیاری از ارزهای دیجیتال مقدار کمی رشد میکنند.
۸۰ – ۱۰۰ (Extreme Greed)
اعداد ۸۰ تا ۱۰۰ نشاندهنده احساس طمع شدید در میان سرمایهگذاران است. در این وضعیت معمولا بیت کوین و ارزهای دیجیتال رشد چشمگیری را تجربه میکنند و سرمایهگذاران شدیدا به بازار دیدگاه صعودی دارند. در حالت طمع شدید، سرمایهگذاران در بیشترین حد ریسکپذیری خود هستند و بدون توجه به ارزش واقعی داراییها، برای کسب سود بیشتر در آنها سرمایهگذاری میکنند. معمولا سرمایهگذاران حرفهای توصیه میکنند که در این وضعیت کمکم از بازار خارج شده و سیو سود کنید.
آيا میتوان وضعیت شاخص ترس و طمع را در یک بازه زمانی خاص مشاهده کرد؟
معمولا در وبسایتهایی که اطلاعات شاخص ترس و طمع را نشان میدهند، این امکان وجود دارد که بازههای زمانی مختلف را انتخاب کرده و عدد شاخص ترس و طمع را در آن بازه زمانی مشاهده کنید. برای این کار میتوانید از سایتهایی که بالاتر در بخش «شاخص ترس و طمع را از کجا مشاهده کنيم؟» معرفیشدهاند، استفاده کنید.
برای مثال، در سایت Alternative.me، نمودار شاخص ترس و طمع با پنج بازه زمانی هفت روزه، یک ماهه، سهماهه، یک ساله و بیشترین زمان ممکن (Max) ارائه میشود. با انتخاب بازه زمانی مختلف، میتوانید عدد شاخص ترس و طمع را در روزهای خاص مشاهده کنید. در سایت Coinstats، این قابلیت تقریبا برای تمام ارزهای دیجیتال وجود دارد؛ یعنی میتوانید در نمودار شاخص ترس و این سایت، ارزهای دیجیتال مختلف مثل بیت کوین یا اتریوم را انتخاب کرده و عدد شاخص را در یک بازه زمانی خاص مشاهده کنید. در سایت Feargreedmeter نیز امکان بررسی دقیقتر دادههای شاخص ترس و طمع وجود دارد؛ اما بر خلاف سایتهای قبلی، برای دسترسی به این دادهها باید یک اکانت بسازید. البته ساخت این اکانت رایگان است.
معیار محاسبه شاخص ترس و طمع چيست؟
ممکن است وبسایتهای مختلف، برای محاسبه شاخص ترس و طمع از معیارهای متفاوتی استفاده کنند؛ اما بهطور کلی، برای محاسبه شاخص ترس و طمع از ۵ معیار اصلی زیر استفاده میشود که هرکدام بهاندازه یک درصد مشخص در محاسبه این شاخص سهم دارند:
حجم و شتاب قیمتهای بازار (۲۵٪)
با بررسی حجم معاملات و شتاب قیمتهای بازار در ۳۰ روز و ۹۰ روز اخیر، مشخص میشود که روند بازار چگونه بوده است. اگر در این برهه خریدهای بیشتری صورت گرفته باشد، شاخص در وضعیت طمع و اگر فروشهای بیشتری صورت گرفته باشد، شاخص در وضعیت ترس قرار میگیرد.
نوسانات بازار (۲۵٪)
بررسی نوسانات بازار در طول ماههای اخیر، معیار مهمی در محاسبه شاخص ترس و طمع است. معمولا نوسانات قیمت ارزهای دیجیتال و بهخصوص قیمت کوین در یک ماه و سه ماه اخیر بررسی میشود و بر اساس میزان نوسانات و جهت آنها، شاخص در وضعیت ترس یا طمع قرار میگیرد.
دادههای شبکههای اجتماعی (۱۵٪)
دادههای شبکههای اجتماعی نیز میتواند احساسات سرمایهگذاران را نسبت به بازار ارز دیجیتال به ما نشان دهد. در این معیار، معمولا از دادههای شبکههای اجتماعی معروف مثل توییتر و ردیت استفاده میشود و هشتگهای مربوط به بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال مورد بررسی قرار میگیرند. طبیعتا، رشد تعداد هشتگها و پیامهای مربوط به ارزهای دیجیتال، نشاندهنده علاقه بیشتر جامعه کاربری و سرمایهگذاران به این بازار است.
دامیننس بیت کوین (۱۰٪)
دامیننس یا سلطه بیت کوین (Dominance) شاخصی است که نسبت ارزش بازار بیت کوین به ارزش بازار کل ارزهای دیجیتال را نشان میدهد. افزایش دامیننس بیت کوین به این معنی است که سرمایهگذاری در آلت کوینها کاهش یافته است و سرمایهگذاران به عنوان یک سرمایهگذاری امن به بیت کوین روی آوردهاند. به عبارت دیگر، رشد دامیننس بیت کوین یعنی بازار در وضعیت ترس قرار گرفته است. بر عکس، زمانی که دامیننس بیت کوین کاهش پیدا میکند، به این معنی است که سرمایهگذاران دچار طمع شدهاند و تمایل دارند در آلت کوینها و ارزهای دیجیتال پرریسک سرمایهگذاری کنند.
دادههای گوگل ترندز (۱۰٪)
با استفاده از دادههای Google Trends میتوان تشخیص داد که در روزهای اخیر یا در یک برهه خاص، عبارت مربوط به بیت کوین و ارزهای دیجیتال چقدر در گوگل جستجو شدهاند. افزایش جستجوی این عبارتها معمولا به معنی طمع و کاهش جستجوی این عبارتها به معنی ترس در نظر گرفته میشود.
جمعبندی
شاخص ترس و طمع (Fear and Greed Index)، یک شاخص کاربردی برای تشخیص احساسات سرمایهگذاران است. این شاخص به ما کمک میکند تا بفهمیم که سرمایهگذاران تا چه حد تمایل دارند برای سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال ریسک کنند. این شاخص را میتوانید در سایتهای مختلف مشاهده کنید و حتی میتوانید وضعیت این شاخص را در بازههای زمانی خاص بررسی کنید. در این مقاله درباره شاخص ترس و طمع بیت کوین، وضعیتهای مختلف آن و معیارهای محاسبه این شاخص صحبت کردیم.
شاخص ترس و طمع الان خیلی رفته بالا، ینی باید ارز هارو بفروشیم؟
درود، شاخص ترس و طمع یکی از نشانه هایی است که اشباع شدن بازار رو نشون میده. شما برای خرید یا فروش ارز های مدنظرتون باید شاخص های دیگری رو هم در نظر بگرید.