الگوهای هارمونیک در نمودار از اشکال و نسبتهای مختلفی برخوردار هستند که با شناسایی صحیح هر یک از این الگوها میتوانید شانس موفقیت و کسب سود از معاملات خود را افزایش دهید. به طور کلی، شناسایی این الگوها میتواند در پیشبینی روند آتی بازارهای مالی بسیار کاربردی و ایدهآل باشد. الگوهای هارمونیک تنوع بالایی دارند و در این بین برخی از آنها در مقایسه با سایر پرکاربردتر هستند.
و اما کاربردیترین الگوهای هارمونیک کدامند؟ چگونه میتوانیم با این الگوها روند بازار را پیشبینی کنیم؟ آیا امکان خطا در این الگوها وجود دارد؟ چگونه میتوانیم روند صعودی و نزولی هر یک از این الگوها را تشخیص دهیم؟ چگونه میتوانیم از این الگوها در معاملات خود استفاده کنیم و سود حاصل از معاملات خود را افزایش دهیم؟
دقت داشته باشید که الگوهای هارمونیک در تحلیل تکنیکال از مباحث پیشرفته و مهم محسوب میشوند. در این راستا توضیحاتی در پاسخ به سوالات پرتکرار شما عزیزان و نکات پیرامون این الگوها ارائه میدهیم. برای استفاده از این الگوها می توانید از وبسایت تریدینگ ویو کمک بگیرید و تمامی این الگوها را یاد بگیرید. اگر استفاده از تریدینگ ویو را یاد ندارید پیشنهاد می کنم حتما مقاله آموزش کاربردی تریدینگ ویو را مطالعه کنید.
الگوی هارمونیک چیست؟
الگوهای هارمونیک در واقع از انواع الگوهای نموداری و بخشی از استراتژی معاملاتی هستند که با پیشبینی حرکت قیمت در آیند در روند قیمتگذاری به تریدرها و معامله گران کمک میکنند. جالب است بدانید که این الگوها با استفاده از اعداد فیبوناچی تغییرات احتمالی قیمت یا معکوس شدن روند را شناسایی میکنند.
اسکات کارنی «Scott Carney» فردی است که برای اولین بار این الگوها و متد استفاده از آنها در بازارهای مالی را معرفی کرد.
بر اساس معاملات هارمونیک، روندهای قیمت، الگوهای موزون و همسازی دارند. یعنی آنها به امواج کوچکتر یا بزرگتری تقسیم شده و میتوانند جهت قیمت را پیشبینی کنند. دقت داشته باشید که معاملات هارمونیک به اعداد فیبوناچی وابسته است و به منظور ایجاد اندیکاتورهای تکنیکال مورد استفاده قرار میگیرند.
دنباله اعداد فیبوناچی با صفر و یک آغاز میشود و از جمع دو عدد قبلی به دست میآید (0، 1، 1، 2، 3، 5، 8، 13، 21 و …). توجه داشته باشید که این توالی به نسبت هایی تقسیم میشود که برخی از افراد بر این باورند که سرنخ هایی در مورد آینده بازارهای مالی ارائه میدهد. از محبوبترین الگوهای هارمونیک میتوانید به الگوهای خفاش، خرچنگ و گارتلی اشاره داشت.
الگوهای هارمونیک ترکیبی از یک سری معادلات ریاضی هستند که به نوعی نمایانگر خاصیت تکرار شوندگی روند قیمت است. ریشه نسبتهای اولیه یا بعضی از مشتقات آن به اعداد 0.618 یا 1.618 باز میگردد. نسبتهای مکمل نیز شامل: 0.382، 0.50، 1.41، 2.0، 2.24، 2.618، 3.14 و 3.618 است که نسبتهای اولیه تقریبا در همه ساختارها و رویدادهای طبیعی و محیطی پیدا میشود.
برای کسب اطمینان از تشخیص الگوی هارمونیک باید از اندیکاتور فیبوناچی کمک بگیرید. در صورت همخوانی نداشتن با درصدهای فیبو، این الگو رد شده و باید منتظر شکلگیری الگوی دیگری باشید.
نکته: الگوهای هارمونیک برای قیمتگذاری کاربردی بوده و از ترتیب اعداد فیبوناچی استفاده میکنند.
پرایس اکشن به عنوان یکی از برترین سبکهای تحلیلی در دنیای معاملهگری شناخته میشود. دوره پرایس اکشن، جدیدترین روش برای معامله در بازار ارزهای دیجیتال را به شما آموزش میدهد. برای یادگیری اصول پرایس اکشن، توصیه میکنیم که در دوره پرایس اکشن شرکت کنید.
آشنایی با مزایا و معایب استفاده از الگوهای هارمونیک
به طور کلی الگوهای هارمونیک ساختار و شکل مشابهی دارند و نحوه استفاده از آنها تقریبا یکسان است. جالب است بدانید که این الگوها از مزایا و معایب مشابهی نیز برخوردار هستند که در ادامه به صورت مختصر به آنها اشاره خواهیم داشت.
مزایای استفاده از الگوهای هارمونیک:
- ارائه سیگنال های معتبر
- امکان استفاده از آنها در بازارهای مالی مختلف
- امکان استفاده از آنها در تایم فریمهای متفاوت
- یادگیری ساده
- ابزاری کاربردی برای پیشبینی جهت آینده قیمت
- امکان استفاده از آنها در کنار سایر ابزارهای تکنیکال
معایب استفاده از الگوهای هارمونیک:
- امکان تشخیص تنها پس از تشکیل کامل آنها
- نیاز به صرف زمان و آموزش
نکته: الگوهای هارمونیک حتما باید در کنار ابزارهای تکنیکال دیگر مثل: اندیکاتور فیبوناچی استفاده شوند.
انواع الگوهای هارمونیک
الگوهای هارمونیک انواع مختلف دارند. از انواع این الگوها میتوان به الگوی ABCD، الگوی پروانه «Butterfly»، الگوی گارتلی «Gartley»، الگوی خفاش «Bat»، الگوی خرچنگ «Crab»، الگوی کوسه «Shark»، الگوی سایفر «Cypher»، الگوی Nen Star و الگوی تری درایو «Three Drive» اشاره داشت. در ادامه توضیحاتی مختصر در مورد هر یک ارائه خواهیم داد.
الگوی هارمونیک ABCD
الگوی هارمونیک ABCD در واقع یکی از سادهترین و رایجترین الگوهای هارمونیک به شمار میرود. این الکو را می توانید در بازارهای مالی مختلف و تمام تایم فریمها مشاهده کنید. در این الگو سه موج AB، BC و CD و موجهای AB و CD با هم برابر هستند.
در حالت کلی این الگو یک روند صعودی یا نزولی را نمایش میدهد، ولی ممکن است در میان راه، مسیری بر خلاف جهت اصلی داشته باشد که در نهایت به روند اصلی خود باز میگردد. با استفاده از این الگو در کنار ابزار فیبوناچی میتوانید انتهای موج D را به راحتی پیشبینی کنید. این الگو میتواند به در دو حالت نزولی «Bearish» و صعودی «Bullish» ظاهر شود.
در حالت نزولی زمانی که الگو به نقطه پایان برسد، یکر روند نزولی را از سر خواهد گرفت. در صوتی که در حالت صعودی وقتی که الگو به نقطه D می رسد، یک حرکت صعودی را آغاز خواهد کرد. توجه داشته باشید که طول دو موج AB و CD حتما باید برابر باشند و موج CD باید از BC بیشتر شود.
نکته: در دو حالت نزولی و صعودی قیمت در نقطه D تغییر جهت میدهد که میتواند برای قرار دادن سفارش فروش (الگوی صعودی) یا خرید (الگوی نزولی) نقطه ایدهآلی باشد. همچنین در موج BC یک برگش یا اصلاح «Retracement» از موج قبلی AB رخ میدهد که میتوانید از آن استفاده کنید.
الگوی هارمونیک پروانه ای (Butterfly)
الگوی نزولی پروانه ظاهری شبیه به W و الگوی صعودی پروانه ظاهری شبیه به M دارد. در این الگو، موج CD به اندازه 127.2 تا 161.8 درصد موج XA ادامه پیدا می کند و مهمترین نسبتی که در این الگو شکل میگیرد، موج AB است که تا نسبت 78.6 درصد XA حرکت میکند.
نکته: در الگوی پروانه، بر خلاف سایر الگوها، نقطه D از نقطه X فراتر میرود. یعنی الگوی پروانه در مقایسه با الگوی گارتلی، اصلاح قیمتی بیشتر دارد و نوسانات قیمتی شدیدتری را تجربه میکند.
الگوی هارمونیک گارتلی
الگوی ابتدای ABCD به نوعی در تمام الگوهای هارمونیک وجود دارد، با این تفاوت که یک خطر دیگر X به آن اضافه شده است. الگوی گارتلی نیز مانند سایر الگوهای هارمونیک دارای حالتهای صعودی و نزولی است. این الگوها از چهار خط تشکیل شده است.
نکته: برای تشخیص صحیح الگوی گارتلی از فیبوناچی Retracement استفاده میکنیم. در صورتی که نقطه B روی سطح 0.618 درصد موج XA قرار بگیرد، میتواند الگوی هارمونیک گارتلی باشد. همچنین اگر تمایل به معامله با استفاده از الگوی گارتلی را دارید، به دنبال نقطه D باشید تا بتوانید ناحیه تغییر جهت روند قیمت را پیدا و از آن به منظور تنظیم سفارش خرید یا فروش استفاده کنید.
الگوی هارمونیک خفاش (BAT)
الگوی هارمونیک خفاش دارای دو مدل نزولی و صعودی به شکل های W و M است. این الگو شباهت زیادی به الگوی گارتلی دارد و با ابزار قیبوناچی قابل تشخیص است. تنها تفاوت این الگو با گارتلی در درصدهای فیبو است. در این الگو موج AB به اندازه 38.2 درصد تا 50 درصد موج XA است. همچنین دقت داشته باشید که موج CD تا نسبت 88.6 درصد موج XA به حرکت خود ادامه میدهد.
نکته: در الگوی هارمونیک خفاش بر اساس حرکت روند قیمت، سقف دوم و یا کف دوم پایین تر از سقف اول بوده و کف دوم بالاتر از کف اول خواهد بود. در تشخیص این الگو نقطه D هرگز نباید از نقطه X جلوتر برود. یعنی نقطه D باید در محدوده فیبوناچی 886 درصد موج XA قرار بگیرد.
توجه داشته باشید که اگر کندل یا سایه کندل از محدوده 0.886 درصد عبور کند، در صورتی که از نقطه X فراتر نرفته باشد، همچنان الگوی هارمونیک خفاش تلقی میشود. در الگوی خفاش نزولی میتوانید اقدام به معامله فروش «SELL» و در الگوی خفاش صعودی در صورت بازگشت قیمت در نقطه D، میتوانید اقدام به تنظیم معامله خرید «BUY» کنید.
الگوی هارمونیک خرچنگ (Crab)
الگوی خرچنگ به الگوی پروانه شباهت کمی دارد، با این تفاوت که اعداد فیبو در آن متفاوت هستند. با توجه به نظر اسکات کارنی، الگوی خرچنگ جزء دقیقترین الگوهای هامونیک است. در این الگو بازگشت قیمت «Reversal» در نزدیکی جایی که اعداد فیبوناچی نشان میدهند، رخ میدهد.
دقت داشته باشید که در الگوی خرچنگ، موج CD به اندازه 161.8 درصد موج XA بوده و موج AB به اندازه 38.2 تا 61.8 درصد موج XA حرکت میکند.
نکته: در الگوی خرچنگ مشابه با الگوب پروانه، برخلاف سایر الگوها، نقطه D از X فراتر میرود. در این الگو میتوانید در نقطه D بر روی تغییر قیمت حساب کنید. همچنین برای تشخیص صحیح همه این الگوها باید منتظر اتمام الگو و کامل شدن آن باشید.
الگوی هارمونیک کوسه (Shark)
الگوی کوسه یکی از کاربردیترین الگوهای هارمونیک به شمار میرود که از ترکیب اعداد فیبوناچی با اشکال هندسی به دست میآید. به همین دلیل برای استفاده از آن باید بر روی ابزار فیبوناچی تسلط کافی داشته باشید. این الگو میتواند به دو صورت نزولی و صعودی باشد. الگوی نزولی در نمودار قیمت ظاهری مشابه با W و الگوی صعودی آن ظاهری مشابه با M دارد.
در الگوی کوسه نزولی، ابتدا قیمت از نقطه X به سمت نقطه A کاهش یافته و حرکت بعدی آن یک اصلاح از نقطه A تا نقطه B است. این اصلاح در نسبت 0.382 تا 0.786 موج XA رخ میدهد. در الگوی کوسه صعودی، ابتدا قیمت از نقطه X به سمت نقطه A افزایش پیدا کرده و حرکت بعدی آن یک اصلاح از نقطه A تا نقطه B است. این اصلاح در نسبت 0.382 تا 0.786 موج XA رخ میدهد.
به خاطر داشته باشید که بعد از اصلاح قیمت، قیمت روند صعودی دیگری را آغاز کرده و به اندازه خط BC، که نقطه C در سطوح اصلاحی 1.38 تا 1.618 موج AB است. پس از این صعود مجددا شاهد یک افت قیمتی خواهیم بود که با استفاده از خط CD، نقطه D در سطح اصلاحی 1.618 تا 2.24 موج BC خواهد گرفت. یعنی این نقطه در نسبت 0.886 موج XA قرار میگیرد.
نکته: برای تشخیص الگوی هارمونیک کوسه باید از تغییر روند اطمینان پیدا کرده و سپس به معامله ورود کنید. برای کسب اطمینان از تغییر روند میتوانید عوامل تکنیکالی مثل: اندیکاتورها، سقف و کفها، خطوط روند و نواحی و … را بررسی کنید.
فقط توجه داشته باشید که الگوی کوسه مشابه با سایر ابزارهای تجزیه و تحلیل تکنیکال، بدون خطا نیست. به همین علت باید همراه با سایر شاخصها و تجزیه و تحلیل استفاده شود.
الگوی هارمونیک سایفر (Cypher)
ساختار سایفر به گونهای است که از نسبتهای فیبوناچی خاصی پیروی میکند. این الگو از 5 نقطه A، B، C، D و X تشکیل شده و دارای 4 پایه AB، BC، CD و XA است و میتواند نزولی یا صعودی باشد. الگوی هارمونیک سایفر از نظر ساختار و جایی که رخ میدهد مشابه با الگوی هارمونیک پروانه است. توجه داشته باشید که اگوی سایفر نادر بوده و به صورت مکرر نمایش داده نمیشود.
الگوی سایفر در مقایسه با سایر الگوها از قوانین کمتری پیروی میکند. این الگو زمانی میتواند بهترین نتیجه را داشته باشید که بازار در حالت آرام قرار دارد. الگوی سایفر به دلیل نوع ساختار خود میتواند علاوه بر ارائه برد بالا، نسبت ریسک به پاداش خوبی داشته باشد. در سایفر پس از دو صعود قیمت باید انتظار یک سقوط قیمت داشته باشید. این اتفاق در واقع میتواند نشانه بازگشت تلهای برای خرده فروشان باشد.
الگوی هارمونیک Nen star
الگوی Nen star در لیست الگوهای هارمونیک کمیاب و نادر قرار میگیرد که به دلیل موجهای اصلاحی بلند، مورد توجه تحلیلگران تکنیکال است. این الگو را میتوانید در 2 حالت نزولی و صعودی مشاهده کنید. الگوی Nen star نزولی ظاهری شبیه به W و الگوی Nen star صعودی به شکل M ظاهر میشوند. الگوی Nen star نزولی با افت قیمت از نقطه X به نقطه A شروع میشود.
در حرکت بعدی میتوانید رشد قیمت از نقطه A تا نقطه B را مشاهده کنید که این صعود معادل 0.382 تا 0.786 موج XA است. پس از این رشد، شاهد کاهش قیمت به اندازه خط BC بوده که نقطه C در سطوح 1.13 تا 1.414 موج AB است. در نهایت، قیمت مجدد در امتداد خط CD افزایش مییابد که نقطه D در سطح اصلاحی 1.272 تا 2.618 موج BC قرار گرفته است.
الگوی Nen star صعودی با رشد قیمت از نقطه X به نقطه A آغاز میشود. سپس حرکت بعدی قیمت، یک اصلاح از نقطه A تا نقطه B معادل 0.382 تا 0.786 موج XA است. پس از این اصلاح می توانید رشد قیمت را به اندازه خط BC از نقطه C در سطوح اصلاحی 1.13 تا 1.414 موج AB مشاهده کنید.
حرکت نهایی این الگو، افت قیمت در امتداد خط CD است که نقطه D در سطوح اصلاحی 1.272 تا 2.618 موج BC قرار گرفته است.
الگوی هارمونیک تری درایو
در صورت مشاهده یک الگوی هارمونیک ABCD در بازار که به جای معکوس شدن روند قیمت، یک لگ دیگر تشکیل شده است، احتمالا شما با یک الگوی تری درایو روبهرو شدهاید. در این الگو سه حرکت پشت سر هم رخ میدهد. در حالت کلی الگوی هارمونیک تری درایو به صورت نزولی و صعودی مشاهده میشود و شباهت زیادی با امواج الیوتی دارد.
در الگوی هارمونیک تری درایو نزولی، سه درایو یا حرکت به سمت بالا داریم که نتیجه آن تشکیل یک سقف و سپس آغاز روند نزولی است. از نظر روان شناختی، الگوی سه درایو نمایانگر سه تلاش برای پایینتر یا بالاتر بردن قیمت پیش از وقوع مکوس شدن روند است. در الگوی هارمونیک تری درایو صعودی، سه درایو یا حرکت به سمت پایین داریم که نتیجه آن تشکیل یک کف و آغاز روند صعودی است.
نکته: دقت داشته باشید که الگوی تری درایو یک الگوی معکوسکننده یا بازگشتی است که در مقایسه با سایر الگوها کمتر در معاملات مورد استفاده قرار میگیرد.
برای یافتن این الگو در نمودار باید به دنبال یک الگوی ABCD با یک لگ اضافه باشید و از نسبتهای فیبوناچی استفاده کنید.
جمع بندی
الگوهای هارمونیک در دسته الگوهای نموداری قرار میگیرند که مدلها و شکلهای متفاوتی دارند. این الگوها شباهت زیادی نسبت به هم دارند و اغلب تفاوت آنها در سطوح مختلف از فیبوناچی است که با طول امواج نشان میدهند. توجه داشته باشید که در همه الگوهای هارمونیک، نسبت AB=CD وجود دارد و در برخی دیگر یک خط X اضافه میشود.
برای استفاده از هر یک از این الگوها باید منتظر کامل شدن آنها باشید. در حالت کلی، تسلط به الگوهای هارمونیک میتوانید تاثیر چشمگیری در موفقیت شما در تحلیل تکنیکال داشته باشد. ولی باید بدانید که استفاده از این الگوها به تنها نمیتواند برای موفقیت در معاملات کافی باشد.
لذا توصیه میکنیم در کنار استفاده از این الگوها از ابزارهای فیبوناچی و سایر ابزارهای کاربردی در پلتفرمهای معاملاتی استفاده کنید. به خاطر داشته باشید که تعداد الگوهای هارمونیک بسیار زیاد است و در این مقاله تنها به مهمترین و کاربردیترین آنها پرداختیم.
- آموزش کامل برداشت توکن داگز + مشکلات برداشت Dogs - 9 شهریور, 1403
- آموزش برداشت تون کوین از صرافی و زمانی که برداشت مسدود است - 9 شهریور, 1403
- ربات تلگرامی Dogs | آموزش برداشت توکن داگز - 30 مرداد, 1403