هولد کردن یا هودل HODL چیست؟

یکی از اصطلاحات پرکاربرد دنیای ارز دیجیتال هولد کردن است که البته در زبان تخصصی این حوزه، با عنوان HODL شناخته می‌شود. از ظاهر این کلمه مشخص است که تغییریافته واژه Hold در زبان انگلیسی است که معنای آن نگهداری است. اما چرا دو حرف آخر آن جابجا شده است؟ اصلا وقتی حرف از هودل یا نگهداری می‌زنیم، دقیقا منظور چیست؟ تا کی می‌توان یک دارایی را نگهداری کرد؟ اگر این سوالات ذهنتان را درگیر کرده است، جای خوبی را برای یافتن پاسخ‌های خود انتخاب کرده‌اید. آکادمی گرانمایه این افتخار را دارد که به سوالات شما در این رابطه پاسخ دهد. در این مطلب اصطلاح هودل HODL را با هم بررسی می‌کنیم و نکات مربوط به آن را توضیح می‌دهیم.

هولد کردن به چه معناست؟

معنای واژه هولد کردن را تقریبا همه می‌دانیم. هولد یعنی نگه داشتن. وقتی این اصطلاح در بازارهای مالی استفاده می‌شود، معنای آن کمی گسترده‌تر می‌شود. هولد کردن به این معناست که یک دارایی را با هدف میان‌مدت تا بلندمدت نگه داریم و زمانی که رشد موردنظر اتفاق افتاد، آن‌گاه دست به فروش آن بزنیم.

این اصطلاح معمولا به صورت Buy and Hold هم استفاده می‌شود که به معنای این است که باید دارایی موردنظرتان را بخرید و آن را برای مدت معینی نگهداری کنید. نکته مهم در این‌جا این است که نباید با وقوع نوسانات یا هنگام پایین آمدن قیمت، دست به فروش دارایی‌های خود بزنید.

مثلا فرض کنید بیت کوین خریده‌اید و قیمت آن در حال کاهش است. شما نباید به خاطر این افت قیمت دارایی‌های خود را بفروشید؛‌ چرا که از قبل قصدتان هولد بوده است. پس صبر می‌کنید تا قیمت دارایی بالا برود. یک نکته بسیار مهم در این‌جا وجود دارد. هولد کردن را نباید با پافشاری برای ماندن در معامله نادرست، اشتباه بگیرید. گاهی برخی از افراد دارایی‌های نامعتبر و با پشتوانه ضعیفی را خریداری می‌کنند و منتظرند که قیمت آن بالا برود. هولد کردن زمانی به‌خوبی می‌تواند موجب افزایش سرمایه شما بشود که یک دارایی معتبر و ارزشمند را خریداری کرده و با توجه به تحلیل خود، از بالا رفتن قیمت آن در آینده تا حدودی مطمئن باشید.

همین بیت کوین را که مثال زدیم دوباره در نظر بگیرید. خیلی از هولدرهای بیت کوین، دارایی خود را از کف سیکل قبلی دارند. مثلا فکر کنید بیت کوین خود را قبل از وقوع اپیدمی کرونا خریده‌اید. اگر خاطرتان باشد، در آن زمان قیمت بیت کوین در محدوده ۱۰ هزار دلار بود. زمانی که ویروس کرونا کشف و اخبار آن منتشر شد، قیمت بیت کوین در یک سقوط تاریخی تا نزدیکی‌های ۴ هزار دلار و کمتر افت کرد. خیلی از کاربران در آن زمان به تکاپو افتادند و از ترس دارایی‌های خود را زیر قیمت فروختند؛ اما هولدرهایی که از بالا رفتن و بازیابی قیمت مطمئن بودند، دارایی خود را نگه داشتند و اکنون می‌توانند پاداش حاصل از این کار را برداشت کنند.

پیدایش اصطلاح هودل

تا این‌جا در مورد مفهوم هولد کردن صحبت کردیم؛ اما کاربران خبره‌تر ارز دیجیتال می‌دانند که یک اصطلاح انحصاری برای نگهداری ارز دیجیتال داریم که با نام هودل یا HODL شناخته می‌شود. اما چرا هودل؟

در سال ۲۰۱۳ بود که یکی از کاربران شبکه اجتماعی بیت کوین تاک با نام کاربری GameKyuubi، پستی منتشر کرد و در آن نوشت:

I AM HODLING

او در این جمله به اشتباه واژه Holding را به‌صورت Hodling‌ نوشته بود که ناشی از حواس‌پرتی او بود. جالب است که این کاربر بعدها توضیح داد که او متوجه شده است که اشتباه املایی دارد و اقدام به اصلاح کرده است؛‌ اما هم‌چنان جمله‌ای را که اصلاح کرده و دوباره نوشته بود، نوشته غلط بوده است! به هر حال این اصطلاح در بازار ارزهای دیجیتال ماندگار شد و دیگر به عنوان یک استراتژی پذیرفته شد.

GameKyuubi در توضیح عبارتی که نوشته بود بیان کرد که او هرگز یک تریدر خوب نبوده است و در تشخیص سقف و کف قیمت‌ها توانایی ندارد. تریدرهای حرفه‌ای می‌توانند این کار را بکنند و از این طریق به سود دست پیدا کنند؛ ولی برای کسانی که از چنین مهارتی برخوردار نیستند، نگهداری دارایی بهترین استراتژی ممکن است. در همان موقع این اصطلاح به‌سرعت رواج پیدا کرد و اکنون به یکی از کلمات پرکاربرد ارز دیجیتال تبدیل شده است.

آیا در هر زمانی هولد کردن منطقی است؟

اجازه بدهید همین ابتدا پاسخ منفی به این سوال بدهیم. یکی از مبانی هولد کردن این است که یادتان باشد با دارایی نباید ازدواج کنید! یعنی قرار نیست تا آخر عمر همیشه ارز دیجیتال محبوبتان را نگه دارید. پس کی‌ قرار است آن را بفروشید و از سودش لذت ببرید؟ هولد کردن هم مثل تمام استراتژی‌های بازارهای مالی قاعده و قانون خودش را دارد.

البته مشخص است که این مسئله به عوامل متعددی بستگی دارد. عواملی مانند شخصیت سرمایه‌گذار، میزان سرمایه‌اش، قدرت تحمل ریسکش و خیلی از موارد دیگر. مجموع این عوامل باعث می‌شود نتوانیم برای همه یک نسخه بپیچیم.

باید توجه کنید که نگه داشتن یک دارایی در مدتی بسیار طولانی ریسک‌های خودش را دارد. ممکن است آن دارایی کاملا از بین برود (ارز دیجیتال لونا را به خاطر بیاورید) یا با گذشت زمان، از کاربردها و محبوبیت آن کاسته شود. در نتیجه سرمایه شما هم به جای زیاد شدن، کم خواهد شد.

منطقی است که یک بازه مانی مشخص (نه خیلی کوتاه و نه خیلی بلند) انتخاب کنید و با توجه به تحلیلی که از وضعیت دارایی دارید، هودل کنید و منتظر باشید تا نتیجه کارتان را ببییند. هودل کردن زمانی خوب است که ما بدانیم در آستانه بازار گاوی هستیم و از قبل خریدهای خود را انجام داده باشیم. زمانی که انتظار داریم دارایی‌های مختلف سقف قیمت تاریخی جدیدی ثبت کنند، خرید دارایی و نگهداری آن می‌تواند به یکی از بهترین و پربازده‌ترین استراتژی‌های ممکن تبدیل شود که ریسک شیوه‌های معاملاتی مانند فیوچرز یا اسکالپینگ را هم ندارد.

وضعیت شاخص ترس و طمع به خوبی می تواند به شما نشان دهد که آیا اکنون زمان خوبی برای هولد کردن است یا نه؟

آیا هولد کردن استراتژی خوبی است؟

اگر بخواهیم یک پاسخ کلی به این سوال بدهیم، باید بگوییم بله؛ استراتژی خوبی است. دست‌کم نسبت به ترید کردن ریسک‌های کمتری دارد و با تجربه و تبحر کمتر هم می‌توان آن را انجام داد. زمانی که سرمایه کمی دارید، می‌توانید ابتدا یک پله از دارایی را بخرید و هر زمان پول مازاد به دستتان رسید، در صورت مهیا بودن فرصت برای خرید در قیمت‌های مناسب، باز هم خرید کنید و به سبدتان اضافه کنید. با این کار می‌توانید در مدت نسبتا کوتاهی، حجم خوبی از دارایی‌های کریپتویی را در سبدتان جمع‌آوری کنید و هنگامی که بازار رشد کرد، از سود آن بهره‌مند شوید.

از آن‌جا که خیلی از افراد بی‌تجربه در بازار، مستعد از دست دادن سرمایه خود هستند، هودل کردن استراتژی بسیار خوبی برای آن‌ها محسوب می‌شود. اگر بخواهید در بازار فیوچرز فعالیت کنید، باید بتوانید در لحظه و به‌صورت مستمر در بازار باشید و مدام چارت را بررسی کنید. این کار هم تخصص زیادی می‌خواهد و هم به زمان زیادی نیاز دارد. پس اگر یک نفر زمان و تجربه کافی را نداشته باشد، هولد کردن استراتژی بسیار منطقی و کاربردی‌تری برایش خواهد بود.

نکات مهم برای هولد کردن ارز دیجیتال

حالا می‌رسیم به مهم‌ترین مسئله‌ای که در مورد هولد کردن با آن سروکار داریم؛ این‌که چطور باید هولد کنیم. همان‌طور که گفتیم، نمی‌توان یک راهنمای کلی برای همه در نظر گرفت، اما نکاتی وجود دارند که توجه به آن‌ها برای هر هولدری از اهمیت بالایی برخوردار است. این موارد را در ادامه بیان می‌کنیم و در مورد هر کدام توضیح کوتاهی هم ارائه خواهیم کرد.

در اوج قیمتی اقدام به خرید و هولد نکنید

این یکی از مهم‌ترین و اولین نکاتی است که باید هنگام هودل کردن به آن توجه کنید. افرادی که بیت کوین را در پیک قیمت سیکل قبلی (یعنی محدوده ۶۹ هزار دلار) خریده‌اند، بعد از گذشت این‌همه مدت ممکن است هنوز هم از ضرر خارج نشده باشند یا اگر هم در سود باشند، سود بسیار کمی نصیبشان شده است. اصلا منطقی نیست که پس از گذشت چند سال، هنوز در ضرر باشید یا سود ناچیزی کرده باشید. پس مهم است که پیش از شروع بازار گاوی دارایی‌های موردنظرتان را انتخاب و تحلیل کنید و قبل از آن‌که دیر شود، خریدتان را انجام دهید. اگر نسبت به قیمت ورود هم مطمئن نیستید، خرید پله‌ای می‌تواند یکی از راه‌کارهایی باشد که استراتژی شما را تکمیل خواهد کرد.

بازار را در تایم‌فریم‌های بلندمدت تحلیل و در کف قیمتی خرید کنید

زمانی که قصد هولد کردن دارید، باید دید خود را بلندمدت کنید. کسی که تصمیم به نگهداری یک ارز دیجیتال دارد، دارایی‌اش را ظرف مدت یک هفته یا یک ماه نمی‌فروشد. پس تحلیل خود را در بازه‌های زمانی بلندمدت مثل روزانه یا هفتگی یا بالاتر انجام دهید. با شناسایی کف قیمت دارایی و نقاط مناسب ورود، اقدام به خرید کنید و دارایی را نگه دارید. حتما تارگت خود را مشخص کنید. از قبل باید بدانید که زمان خروجتان چه موقع است و کی قصد دارید دارایی‌های خود را بفروشید. تعلل در فروش درست مانند تعلل در خرید، آفتی است که ممکن است مانع از سودتان شود و حتی اصل سرمایه‌تان را نیز به باد دهد.

استراتژی بلندمدت داشته باشید

این استراتژی برای نگهداری است و نگهداری هم در بلندمدت معنا پیدا می‌کند. اگر قرار است امروز دارایی را بخرید و دو هفته بعد آن را بفروشید، نمی‌توانید اسم این کار را هولد بگذارید. اگر یک پروژه را زیر نظر دارید و می‌دانید طی چند ماه آینده به‌روزرسانی‌ها و تغییرات مثبتی خواهد داشت، زودتر سرمایه‌گذاری روی آن را آغاز کنید و موقعی که تغییرات انجام شد، نتیجه استراتژی خود را ببینید. باز هم تاکید می‌کنیم که خروج از دارایی و فروش آن بخش مهمی از استراتژی است. از قبل باید فکر همه‌جا را بکنید و بدانید که تارگت شما کجاست و چه برنامه‌ای برای هودل کردن دارید.

تمام سرمایه خود را یکجا خرید نکنید

معمولا هولدرها سرمایه خود را به چند بخش تقسیم می‌کنند و از فرصت‌های خرید، به‌خوبی بهره می‌برند. آن‌ها می‌دانند که بازار یک‌سره رو به بالا یا یک‌سره رو به پایین حرکت نمی‌کند. پس صبر می‌کنند و زمانی که قیمت پایین می‌آید، از این فرصت برای خرید مجدد استفاده می‌کنند. هولدرهای باتجربه زمانی که یک دارایی را در پرتفولیوی خود دارند و قیمت آن دارایی با کاهش مواجه می‌شود، نه تنها ناراحت نمی‌شوند، بلکه از موقعیت پیش‌آمده برای اضافه کردن دارایی‌های بیشتر خوشحال هم هستند.

دارایی‌های خود را در جای مطمئن نگهداری کنید

فرض کنیم تمام نکات مهم را رعایت کردید و دارایی خود را خریدید. اگر آن‌ها را در محیط مناسب و مطمئنی نگهداری نکنید، عملا تمام کارهایی که کرده‌اید بی‌فایده خواهد بود. بسته به میزان دارایی‌های خود، می‌توانید از کیف پول‌های نرم‌افزاری یا سخت‌افزاری استفاده کنید. اگر حجم سرمایه بالایی دارید، کیف پول‌های سخت‌افزاری مانند لجر و ترزور گزینه‌های مطمئن‌تری هستند. اگر دارایی‌‌های زیادی ندارید و نمی‌خواهید برای خرید یک ولت سرد (سخت‌افزاری) هزینه کنید، تعداد زیادی کیف پول آنلاین و نرم‌افزاری مانند تراست ولت و متامسک وجود دارد که گزینه‌های خوبی برای نگهداری دارایی‌های شما هستند. برای مقایسه بهترین کیف پول ارز دیجیتال می توانید به این صفحه از آکادمی گرانمایه مراجعه کنید و مقاله ای در مورد مقایسه ای بین بهترین کیف پول های ارز دیجیتال رو بخوانید.

به‌هیچ‌وجه سرمایه خود را در کیف پول صرافی‌ها نگه‌داری نکنید. چرا که شما به کلید خصوصی کیف پول صرافی‌ها دسترسی ندارید و ممکن است به هر دلیلی دارایی شما مسدود شود. این مسئله به‌ویژه برای ما ایرانی‌ها که همیشه در خطر تحریم هستیم، بسیار پررنگ‌تر است. پس حتما دارایی خود را به یک کیف پول ارز دیجیتال منتقل کنید و کلید خصوصی و عبارات بازیابی آن را در جایی مطمئن نگهداری کنید.

مزایای هولد کردن

در این بخش و بخش بعدی می‌خواهیم هولد کردن را از منظر نکات مثبت و منفی آن بررسی کنیم. ابتدا به مزایای این کار می‌پردازیم. در زیر تنها چند مزیت مهم‌تر را بیان می‌کنیم و از بیان نکات بیشتر می‌پرهیزیم؛ چرا که از حوصله این مطلب خارج است.

  • هولدرها در بسیاری از موارد پاداش صبر خود را می‌گیرند. افرادی که توانسته باشند به‌خوبی کف قیمت را تشخیص دهند و از وسوسه فروش نیز جان سالم به در برده باشند، می‌توانند در زمان رشد ارزهای دیجیتال، سود خوبی به دست بیاورند.
  • هولد کردن در مقایسه با سایر شیوه‌های معامله مانند معاملات فیوچرز، روزانه، اسکالپ و نوسان‌گیری، ریسک کمتری دارد.
  • هولد کردن نسبت به سایر شیوه‌های سرمایه‌گذاری ساده‌تر است و افراد بیشتری می‌توانند آن را انجام بدهند.
  • نگهداری بلندمدت دارایی‌ها برای افرادی که زمان کافی برای رصد مستمر بازار ندارند، گزینه بسیار خوبی است.
  • امکان کسب سود غیرفعال با انجام کارهایی نظیر استیکینگ یا سپرده‌گذاری هم ممکن است. به این ترتیب می‌توانید روی دارایی‌های خود سود مازاد نیز کسب کنید.
  • خرید در کف بازار می‌تواند به افزایش سود شما از این استراتژی کمک بسیاری کند. مثلا اگر بیت کوین را در سیکل قبلی در قیمت‌هایی در محدوده ۶ هزار دلار خریده باشید و اکنون در محدوده ۶۸ هزار آن را بفروشید، سود خوبی نصیبتان خواهد شد. این صرفا یک مثال بود برای این‌که بازده هودل کردن را بهتر لمس کنید.

معایب و ریسک‌های هولد کردن

بیایید با دید باز و منصفانه به قضیه نگاه کنیم. قرار نیست فقط از نکات مثبت حرف بزنیم و چشم خود را روی معایب و یسک‌های هودل کردن ببندیم. توجه کنید که موارد زیر تنها چند گزینه مهم‌تر هستند و می‌توان ریسک‌ها و محدودیت‌های بیشتری را برای هودل کردن برشمرد.

  • اولین ریسکی که در هولد کردن باید نسبت به آن آگاه باشید، ریسک ناشی از تغییرات قیمتی و نوسانات بازار است. ممکن است ارزش یک دارایی به هر دلیلی نظیر هک، کلاهبرداری، مشکلات قانون‌گذاری، حفره‌‌های امنیتی و غیره کم شود و سرمایه شما در بلندمدت از بین برود.
  • اگر بازار خلاف جهت انتظار شما پیش برود، هولد کردن کار راحتی نیست و ممکن است مدام درگیر سوگیری‌‌های ذهنی شوید و نتوانید دارایی خود را نگه دارید.
  • ریسک مهم دیگر مربوط به هزینه فرصت است. اگر دارایی مناسبی را برای هولد کردن انتخاب نکرده باشید، ضرر خواهید کرد. چرا که می‌توانستید سرمایه خود را برای خرید یک ارز دیجیتال با برآیند بهتر هزینه کنید و سود بیشتری به دست بیاورید. در واقع می‌توانستید با همان سرمایه، سود بیشتری کسب کنید. پس باید روی بهترین گزینه سرمایه‌گذاری کنید که این کار نیازمند تجربه و مهارت است.
  • گاهی ممکن است یک فرصت معاملاتی خوب را کشف کرده باشید، اما از آن‌جایی که دارایی خود را در ارزهای دیگری ذخیره کرده‌اید، امکان استفاده از فرصت مذکور را از دست خواهید داد.
  • در برخی موارد هم احتمال دادرد تغییراتی در یک ارز دیجیتال رخ دهد و اگر شما اخبار آن را دنبال نکرده باشید، ممکن است دارایی‌های هولدشده خود را از دست بدهید. درست است که هولد کردن به معنای نگهداری طولانی‌مدت دارایی است، اما این به آن معنا نیست که اصلا سراغ بازار نروید و در جریان تغییرات و چند و چون بازار نباشید.
  • اگر زمانی به پول احتیاج پیدا کردید، نمی‌توانید بلافاصله دارایی خود را بفروشید. ممکن است در آن زمان بازار نزولی باشد و فروش دارایی‌های هولدشده امر منطقی‌ای نیست. پس حتما سرمایه‌ای را درگیر هودل کنید که می‌دانید بعدا به آن نیاز پیدا نخواهید کرد.
  • حفظ امنیت دارایی‌های هودل شده نیز از جمله کارهای سختی است که اگر به خوبی از پس آن بر نیایید، سرمایه‌تان از دست خواهد رفت.

تفاوت هولد کردن و استیک کردن چیست؟

استیک کردن به معنای سپرده‌گذاری و قفل کردن دارایی‌های کریپتویی در یک پلتفرم یا کیف پول است. در ازای این کار شما می‌توانید پاداش بگیرید؛ چیزی شبیه به سپرده‌گذاری پول در بانک که در مقابل این عمل، پاداشی مشخص به شما تعلق می‌گیرد. مهم‌ترین تفاوت هولد و استیک در قفل شدن دارایی‌هاست. وقتی دارایی‌های خود را در کیف پولتان صرفا هودل می‌کنید، هر زمان بخواهید می‌توانید آن‌ها را برداشت کنید و بفروشید. اما وقتی دارایی‌های خود را استیک می‌کنید، دیگر نمی‌توانید هر زمانی و به راحتی آن‌ها را به بفروشید. باید صبر کنید تا دوره قفل شدن سکه‌‌هایتان تمام شود و سپس آن‌ها را از حالت استیک خارج کنید. اگر نمی دانید چطور باید از استیکینگ کسب درآمد کنیم حتما مقاله استیکینگ چیست را مطالعه کنید.

به جز این مسئله، تمام دارایی‌ها امکان استیک کردن ندارند. از این رو این محدودیت هم وجود دارد و همیشه نمی‌توان دارایی‌ها را استیک کرد. تنها رمزارزهایی که با مکانیزم اثبات سهام کار می‌کنند، امکان استیکینگ دارند. تفاوت‌های دیگری را هم می‌توان برای این دو مفهوم برشمرد، اما همین موارد به‌خوبی نشان‌دهنده تفاوت‌ها هستند.

جمع‌بندی

هولد یا هودل کردن اصطلاحی است که به نگهداری بلندمدت دارایی و عدم فروش آن در زمان کاهش قیمت اشاره دارد. اگر بتوانید در کف قیمت دارایی را خرید کنید، می‌توانید در بلندمدت از سود حاصل از رشد آن بهره‌مند شوید. این کار برای افرادی که از ترید کردن چندان سررشته ندارند بسیار منطقی‌تر و مفیدتر است. کاربران می‌توانند با این کار، ریسک کار خود را پایین بیاورند و در صورت انتخاب ارزهای مناسب و ورود در نقاط درست، به سودهای قابل توجهی دست پیدا کنند. آیا شما طرفدار ترید هستید یا هولد کردن را ترجیح می‌دهید؟ اگر از آن دسته از افرادی هستید که دارایی‌های خود را هودل کرده‌اید، برایمان بنویسید که آیا از این تصمیم خود راضی بودید یا خیر. بسیاری از افراد برای سرمایه گذاری به دنبال ارز هایی هستند که در بیشتر صرافی های متمرکز لیست نشده اند. این توکن ها که در بین مردم به عنوان جم شناخته می شوند معمولا باید به مدت 2 تا سه سال هولد کنیم تا به سود فوق العاده ای برسد. این توکن ها معمولا در صرافی غیر متمرکز قابل خرید و فروش هستند. برای آشنایی بیشتر با صرافی های غیر متمرکز پیشنهاد میکنم حتما به مقاله بهترین صرافی های غیر متمرکز مراجعه کنید.

امیر رضوانی
5 1 رای
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها